В живописното село Режевичи на черногорското крайбрежие вече може да се купи комплекс от шест вили за биткойни на стойност 3 милиона евро. В още очарователни малки градче на Которския залив, голями луксозни вили се продават за по 2,2 милиона евро и също могат да бъдат закупени в криптовалута, пише Balkan Insight.

На уебсайтовете на различни агенции, предлагащи възможност за закупуване на недвижими имоти в Черна гора с помощта на криптовалути, се предлагат апартаменти, вили и земя на стойност милиони евро.

Купувачите на такива скъпи имоти са предимно чужденци и според Централната банка на Черна гора войната в Украйна е увеличила броя на руснаците и украинците, които са напуснали страните си и искат да използват своите крипто активи за транзакции, включително за покупка на недвижимо имущество.

Пазарът на криптовалути и закупуването на имоти в крипто не са законово регулирани в Черна гора, предупреждава Централната банка, но въпреки потенциалните рискове вече има сделки на стойност милиони евро, които са били платени именно с цифрови пари.

Снимка 458002

Източник: iStock

Как работи всичко?

"Ключът е в доверието, тъй като всички плащания разчитат на доверие, въпреки че блокчейн технологията има сериозна научна основа в математическите алгоритми", коментира пред BIRN Предраг Зецевич, икономически анализатор и главен редактор на уебсайта Biznis CG.

Повишеният интерес към криптовалутите в Черна гора съвпадна с политическия възход на настоящия министър-председател на страната Милойко Спаич, който се занимаваше с финансовите пазари, преди да влезе в политиката.

Преди да се завърне в Черна гора преди парламентарните избори през август 2020 г., които доведоха до края на 30-годишното управление на лидера-ветеран Мило Джуканович, Спаич беше брокер в Хонконг, търгувайки с криптовалути, наред с други неща.

Притокът на руски бизнес в Черна гора като средство за пребиваване

Притокът на руски бизнес в Черна гора като средство за пребиваване

Руските компании, регистрирани след началото на войната в Украйна, повдигат някои въпроси

След като стана министър на финансите през декември 2020 г., Спаич обяви широк набор от нови разпоредби, които биха превърнали Черна гора в "крипто рай", включително създаването на международен трибунал за разглеждане на подобни случаи.

Това можеше да бъде спряно, след като правителството беше свалено през пролетта на 2022 г., но след новите избори тази есен, когато неговото движение "Европа сега" спечели мнозинство и Спаич стана министър-председател, неговите планове за стимулиране на криптовалутите са отново на дневен ред.

През 2022 г. правителството предостави гражданство на Виталик Бутерин, съосновател на блокчейна Ethereum и гуру в крипто средите. В същото време Спаич твърди, че до 2025 г. криптоиндустрията в страната може да нарасне до една трета от националната икономика.

Снимка 611548

Източник: EPA/БГНЕС

Това лято Черна гора беше домакин на двумесечна крипто конференция в луксозния курорт Лустица Бей, организирана от Спаич, на която присъстваха Бутерин и стотици крипто инвеститори.

Централната банка на Черна гора (CBCG) обяви, че според частни компании, които оценяват броя на собствениците на криптовалута по света, като услугата за крипто транзакции Triple-A, има около 7200 собственици на криптовалута в Черна гора. Това е приблизително 1,16 процента от населението .

Тази цифра поставя държавата сред страните, които имат относително нисък процент собственици на криптовалута.

"Ние обаче сме наясно, че в Черна гора през последните години имаше хора и инвеститори, изместени от страни, които са сред десетте най-големи собственици на криптовалута в световен мащаб, като Русия и Украйна и в по-малка степен Турция. В резултат на това тази динамика е повлияла на по-голям брой транзакции с криптовалути, включително покупки на недвижими имоти", заявиха от Централната банка пред BIRN.

Черна гора привлича инвеститори с гражданство. Колко струва парцел за строеж на луксозен курорт край Адриатическо море?

Тази балканска държава привлича инвеститори с гражданство. Колко струва парцел за строеж на луксозен курорт край Адриатическо море?

Урбанизираната земя е с обща площ 35 673 кв. м

Базираната в Черна гора агенция за недвижими имоти Mdrealty.me, чрез която имоти могат да бъдат закупени с биткойни, потвърди мнението на банката, заявявайки, че нейните купувачи, които използват криптовалута, са от чужбина - от Русия, Украйна, Кипър, Обединените арабски емирства, Израел и САЩ.

От Mdrealty.me твърдят, че техни агенти са продали имот, струващ 6 милиона евро и който е бил платен в криптовалута.

С критовалути се купуват къщи, коли и... крави

От агенцията за недвижими имоти Mdrealty.me коментираха, че има голямо търсене от клиенти за плащане с алтернативни валути.

"Вероятно може да се очаква нова вълна от покупки чрез криптовалути", казва представител на агенцията, пожелал анонимност.

На този фон докладът на Европейската комисия за 2023 г. относно напредъка на Черна гора към присъединяване към ЕС изрази загриженост относно нерегулирания характер на пазара на криптовалути в страната.

"Купувачите на скъпи имоти са предимно чужденци, продавачите също са предимно чужденци. Иначе, вече не е необичайно гражданите на Черна гора да търгуват с крипто - от маркови дрехи и коли до добитък, а понякога купуват и скъпи вили", отбелязва брокерът.

През 2021 г. първата крава в Черна гора беше продадена чрез цифровата платформа Seljak.me и беше платена в биткойни. Кравата получи символичното име Биткоинка и беше продадена за 0,03 биткойна, или 1350 евро.

Централната банка призовава за предпазливост

Централната банка обясни, че извършването на бизнес транзакции с криптовалути не е нито забранено, нито ограничено в Черна гора на този етап. Въпреки това банката подчертава необходимостта от предпазливост поради високите рискове, свързани с използването на криптовалути, включително риск от загуба на стойност на тези променливи пазари, проблеми със сигурността и рискове, свързани с пране на пари и финансиране на тероризма.

Банката подчертава, че в Черна гора няма правно основание за категоризиране на криптовалутите като средство за плащане, електронни пари или инструмент за плащане. И все пак, транзакциите, свързани с криптовалути, все още не са регулирани, следователно могат да се извършват без ограничения.

"Винаги има хора, които експлоатират други хора"

През юни 2023 г. в Черна гора беше открит нелегален крипто банкомат, позволяващ на потребителите да конвертират цифрови валути в конвенционални пари. Впоследствие някои хора изгубиха пари.

Банкоматът беше открит на доста централно място в крайбрежния град Тиват и беше свързан с Джордж Котрел - британски гражданин и бивш помощник на популисткия антиевропейски политик Найджъл Фараж.

Малко след това властите заявиха, че "Черна гора ще бъде първата страна извън ЕС, която ще приведе националните си стандарти в съответствие с регулаторната рамка на ЕС."

Може би просто е въпрос на време.

Крипто милионери: колко хора забогатяха през 2023 година чрез Биткойн

Крипто милионери: колко хора забогатяха през 2023 година чрез Биткойн

Когато знаеш как да инвестираш