Изборът на офис площи все повече зависи и от други фактори, освен локацията и възможния транспорт до тях, каза Георги Попчев, пропърти мениджър в Lion's Head, която управлява столичните сгради Polygraphia Office Center и Megapark. Компаниите, търсещи да наемат офис, се вглеждат все по-внимателно и в социалната среда и предлаганите допълнителни услуги като място за хранене и прекарвне на свободно време в сградата, посочи той.

Сред основните причини за това е ниската безработица и липсата на квалифицирани кадри. Именно офис средата играе все по-голямо значение при търсенето на персонал, посочи той. Заради това и при взимането на решение за наемане на офис все повече тежи и думата на HR на компанията.

Така IT компаниите, които са сред най-активните на софийския пазар на офиси, държат на кафетарии и зони за почивки и игра, които стимулират креативността, посочи още Попчев.

Genius Sports: Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите

Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите: Genius Sports

Едно място, което събира феновете на спорта и на новите технологии

Търсенето на по-уютни пространства предопределя и начина, по който ще бъдат реновирани общите пространства в Megapark, което в момента е на етап проект.

Компаниите, особено чуждестранните, все повече се интересуват и от управлението на сградата, както и от енергийната ефективност. Polygraphia Office Center се похвали, че е получила LEED Gold сертификат. А приложените мерки за енергийна ефективност в сградата са спестили 20 процента електроенергия и 22 процента вода.

Попчев прогнозира, че през следващите години пазарът ще остане стабилен, а компаниите в България все по-често подписват по-дългосрочни договори за наем, като от 5-годишни, те вече наближават 7-8-годишни.

5 водещи тенденции при офис дизайна за 2019 г.

5 водещи тенденции при офис дизайна за 2019 г.

Все повече компании включват тези елементи в новите си работни пространства