"Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите" е поредица на Money.bg. В нея ще бъдат представени едни от най-цветните, интересни и иновативни работни пространства на водещи компании в столицата.

Понеделник е. Новата седмица е напът да прекрачи прага. Стигаш рано сутринта пред сградата, където работиш и в чиято стъклена фасада се оглежда забързаният град. Качваш се с асансьора, сядаш зад бюрото си, но затваряш очи и... си на стадиона. Да, чуваш ясно екзалтираните скандирания на феновете, побиват те тръпки от динамиката, с която тече играта и да, изведнъж идва оглушителното: "Гооол!".

Снимка 452724

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Не сънуваш. Това просто е мястото, където работиш. И всички около теб са не по-малко вдъхновени и отдадени на общата ви страст - спорта. А той се усеща навсякъде - по стените стоят ликовете на едни от големите имена в баскетбола, в коридора двама колеги играят голф, а в залата за отдих други двама водят ожесточен футболен двубой пред PlayStation-а.

Genius Sports е международен лидер в събирането, обработването на спортна статистика и данни, като предлага технологии и информация от разнообразни спортни събития на своите партньори - спортни федерации, компании за залагания и спортни медии. Тя присъства на българския пазар от 2015 година след придобиването на  InPlay Sports Data.

Може да се каже, че това е част от ежедневието на хората, които работят в софийския офис на Gеnius Sports - един от световните лидери в услугите, свързани със спортни данни и статистика. Там гледането на спортни състезания е не само хоби, но и работа за служителите. А някои от тях са бивши спортисти, прекратили активната си състезателна дейност, но запазили любовта си към играта.

"Ние добре знаем какви са предимствата ни спрямо другите компании, които се занимават със спорт или с нови технологии. Търсим хора, които имат интерес и в двете направления. Разбира се, не е задължително да си спортен фен, за да работиш при нас, но това определено помага", казва Анна Кръстева, която е мениджър "Човешки ресурси" в Genius Sports.

Основаната във Великобритания компания предлага различни услуги, свързани със спортна статистика и данни, като нейни основни клиенти са спортните федерации и компаниите за спортни залагания.

Снимка 452730

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Всички спортове искат да се справят с едни и същи проблеми - да постигнат по-добро разпространение и по-добра връзка с феновете. Помагаме им по два начина - чрез технология, която позволява на федерациите да се справят по-лесно със самата организация, като програми на мачовете, регистрация на всички играчи и т.н., както и чрез статистика в реално време от всички мачове", обяснява Анна.

Снимка 452720

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Genius Sport оперира на българския пазар от 2015 година, след като придобива местното дружество InPlay Sports Data. От тогава насам бизнесът на компанията се е утроил, а от есента на 2019 година екипът ѝ в София се намира в нов офис на булевард "Цариградско шосе".

"Изборът на локацията беше комбинация от нуждите на компанията и предпочитанията на колегите. Сградата се намира в развиващата се бизнес зона на булевард "Цариградско шосе", където се оформя широка зона от офиси, търговски и жилищни сгради. В същото време мястото е изключително комуникативно", посочва тя.

Снимка 452718

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

С отварянето на новия си офис в столицата от Genius Sports планират да наемат още служители през следващите месеци. В момента заетите наброяват 300 души, а от компанията планират екипът да се разшири до 400 души. От базата в София се управлява екипът от статистици на дружеството.

Освен големите работни зали, по чиито стени могат да се видят изображенията на известни имена от най-различни спортове, в софийския офис на Genius Sports внимание заслужават зоните за релакс, както и залите за игри. В едната от тях винаги има желаещи за бърза игра на билярд, а в другата е трудно да успееш да хванеш PlayStation-а свободен.

Снимка 452732

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Play Station залата, стаите за отдих и развлечение, където стават ожесточени битки на билярд и джага, няма как да бъдат пропуснати. Имаме зона, която сме нарекли на нашето мото - Life is Genius. Там имаме въздушен хокей, тенис на маса, а прозорците гледат към голямата тераса, която разкрива гледка към Стара планина", разказва Анна.

Снимка 452727

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Целият офис е разположен на 4000 квадратни метра площ, като освен вече споменатото имаме различни по големина стаи за срещи, библиотека и креативни пространства, осигурен подземен паркинг, места за велосипеди, както и станции за зареждане на електрически автомобили", допълва тя.

Новият дом на Genius Sports прави впечатление и с изчистения си и елегантен интериор. Човек би си казал, че по него са работили дизайнери поне половин година. Всъщност Анна признава, че създаването на тази визия - от идеята до крайното ѝ изпълнение, е отнело не дълго време - около четири, пет месеца. Според нея за това е помогнал фактът, че върху пространството са работили от голи стени, а с идеи за дизайна са се включили всички от екипа.

Снимка 452734

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Вътрешният дизайн е дело на хората от компанията. Той е вдъхновен от любовта ни към спорта, технологиите и красивите природни забележителности на България, а в същото време отговаря и на глобалната визия за всички офиси на Genius Sports. Заложи ли сме на модерен и изчистен дизайн, който да насърчава колаборацията между екипите и оптимизиране на работните процеси", казва тя.

Стивън Гарднър: В България разширяваме оперативния и ИТ екипа си

Стивън Гарднър, директор доставки и услуги в Genius Sports

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Стивън Гарднър, директор доставки и услуги в Genius Sports

- Г-н Гарднър, бихте ли обяснили в повече детайли какъв е основният бизнес на групата Genius Sport?

В основата си Genius Sport е спортно-технологична компания. В сърцето на това, с което се занимаваме, стои задачата да помагаме на спорта да бъде по-добър. Начинът, по който правим това, е на първо място да разберем от какво се нуждае той. Осигуряваме технологията, която вярваме, че може да предостави на спорта подкрепа, която да осигури по-добре връзка с неговите фенове, независимо какви са те. Ние имаме дивизии в компанията, които са фокусирани върху създаването на технология специално за спортовете, свързана с партньорствата ни с федерации, но също предлагаме услуги и инструменти за компаниите за спортни залагания, както и за спортни медии. 

- Кои спортове покривате?

Спортовете, в които сме много силни, са футбол, баскетбол и волейбол. Тук в България имаме партньорства и с трите федерации. В международен план работим с федерации, като NBA в САЩ, а общо с 200 баскетболни федерации в цял свят. Наскоро подновихме 10-годишно споразумение с FIBA, като във волейбола също работим с много различни партньори. Имаме много партньорства и във футбола, като най-голямото е с английското и шотландското първенство.

- Кои са големите ви клиенти сред компаниите за залагания?

Работим с над 100 или 200 различни бетинг компании по света. Работим, както с най-големите, като Bet365, William Hill, SkyBet, но също и с местните лидери на различните пазари, на които сме представени, като Efbet в България. Така че може да обобщим, че си партнираме, както с локалните пазарни лидери, така и с някои от глобалните лидери. Работим също и с някои държавни спортни тотализатори. Но е важно да отбележим, че винаги си партнираме само с регулирани компании за залагания.

- Защо избрахте София за разрастването на своя бизнес?

Офисът ни в София е важна за нас технологична и оперативна база. Ние навлязохме на пазара чрез придобиването на местна компания през 2015 година, която беше основана от датско дружество. Тогава бяхме малка фирма и успяхме да нараснем 4 пъти към днешна дата. Решението да се разрастваме и да инвестираме тук е продиктувано от комбинация от причини. Качеството на специалистите, които успяваме да привлечем, е много високо. Успяваме да срещнем тук хора, които са истински спортни фенове, но също така и много квалифицирани. Заедно с това София е бързо растящ ИТ пазар, който е много конкурентоспособен и успява да привлече добри специалисти. Трябва да кажа, че да имаме такъв офис като новото място, на което се преместихме, е също така важно за привличането на талантливи хора, но и за задържането им.

- Какви специалисти търсите?

Определено мога да потвърдя, че разширяваме оперативния си екип в отговор на това, че продължаваме да сключваме нови партньорства. Наравно с това наша цел е да изградим по-голям ИТ екип. Мога да кажа, че по-голямата част от хората, които ще търсим, ще бъдат специалисти в ИТ сферата. В момента сме около 320 души тук.

- Срещате ли трудности при наемането на клалифицирани специалисти в условията на липса на кадри на пазара на труда?

Тази ситуация не е позната само в България, но и на други места, на които оперираме. Смятам обаче, че не трябва да се страхуваме от това, че пазарът на труда може да е конкурентоспособен. Отговорността и за нас е да бъдем атрактивно място, на което хората идват да работят и се чувстват добре.

- Кои са най-големите пазари за компанията?

Те са толкова много. Европа остава традиционен за нас пазар, с който трябва да започна. Щатите са бързо развиващ се за бизнеса ни пазар, но също така и Африка, а и Латинска Америка. Индия е място с голям потенциал за бизнеса ни.

- Къде другаде имате офиси в Европа?

Имаме офис, в който в момента работят около 110 - 112 души, във Вилнюс, Литва. Имаме друг значително по-малък в Италия, но в България и Естония са два от трите ни най-важни и големи офиса в Европа. Имаме технологичен екип, базиран в Лондон. Трябва да спомена и Меделин, Колумбия, където имаме голям хъб. В САЩ също имаме екип.