"Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите" е поредица на Money.bg. В нея ще бъдат представени едни от най-цветните, интересни и иновативни работни пространства на водещи компании в столицата.

"Моля, не преминавайте ограничителната линия на перона". Надали има човек в София, на когото е необходимо да подсказваме къде е чувал това изречение. Да, това е гласът от метрото, който ни предупреждава да не се приближаваме прекалено до линията, по която минават влаковете. Вероятно има хора, смятащи, че някой постоянно следи за това по станциите. Не, това не е някоя симпатична жена, която непрестанно бди над безопасността на столичани. За нея отговаря един екип в града, разработил и поддържащ софтуера, отговорен за тази дейност.

Този екип помага на света "да вижда", както гласи и мотото на компанията зад него - Milestone Systems. Международното дружество, опериращо от 2011 година и на българския пазар, създава продукти, които се използват за видео управление и наблюдение на обществени сгради, за контрол на държавните граници, както и за следене на животни. А офисът му в София е едно от ключовите звена във веригата на Milestone.

Снимка 457432

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Историята на Milestone Systems стартира през 1998 година в страната с едни от най-щастливите жители в света - Дания. Днес компанията е сред лидерите на пазара на софтуер за видео управление (VMS). Софтуерът ни помага да осигуряваме сигурността на милиони хора по света, в това число и пътниците в софийското метро", разказва Десислава Табакова, която е мениджър на българския офис.

Milestone Systems е създадена в Дания през 1998 година. Днес тя е сред лидерите на пазара на софтуер за видео управление. Компанията има офиси в 25 държави и близо 800 служители на различните си локации по света. В България дружеството работи от 2011 година, като към днешна дата служителите му са над 160 души.

Продуктите на компанията намират приложение в най-различни сектори и за най-разнообразни дейности. "Част от нашите проекти по света включват осигуряване на сигурността в едни от най-големите летища в света, контрол на държавни сухопътни граници, регулиране на трафика в градовете, наблюдение в обществени сгради, като университети и болници", обяснява HR мениджърът на Milestone у нас Мария Манолова.

Може да се посочи още, че софтуерните решения на компанията се ползват от полицейски управления за следене на престъпността или пък за събиране на доказателства при престъпления. "Помагаме още на учените в техните изследвания, без да се налага да рискуват живота и здравето си по време на експедиции сред дивата природа и да изкарват безсънни дни и нощи в проследяване поведението на своите обекти", добавя още тя.

Снимка 457435

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

В България Milestone Systems навлиза преди повече от 8 години, като започва с едва 10 души. През годините дейностите, с които се занимава екипът тук, се увеличават, както и броят на служителите. Така днес софийският офис е вторият по големина център за развойна дейност на фирмата след Копенхаген. Може да се каже, че в него работят различни екипи, включващи инженери и разработчици, както още търговци и консултанти.

"Страната ни е една от 25-те държави, в които компанията е представена. Сега в София имаме многофункционален офис, включващ търговски екип и отдели, които отговарят за специални разработки, обучения, поддръжка на инфраструктурата на Milestone в цял свят и други", казва Десислава.

С увеличаването на служителите на компанията, които днес вече са повече от 160 души, се появява и необходимостта от по-просторен офис. Така от началото на тази година екипът на фирмата се мести в новия комплекс Garitage Park в столицата. Там Milestone е разположена на един етаж и на 3000 квадратни метра.

Снимка 457444

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Локацията има своите предимства - леснодостъпна е с автомобил, също така е в близост до метростанция "Бизнес Парк". Прави впечатление, че самият район се развива непрекъснато инфраструктурно, като в него се концентрират предимно ИТ компании", посочва още тя.

Първото, което виждаш, щом влезнеш в офиса на Milestone в София, е просторната рецепция. Пространството зад нея, където можеш да се отпуснеш върху някой от цветните столове или да проведеш среща в неформална обстановка, те кара да се чувстваш като у дома. За уютното усещане там допринасят дървените мебели и облицовки по някои от стените в коридорите.

Снимка 457427

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Дизайнът на офиса е огледало на нашата култура. Milestone Systems е компанията със скандинавски корени. Свободният достъп до управленските нива, както и други типични за Дания ценности и техният свободолюбив дух са пренесени и съхранени във всичките ни офиси по света", обяснява Мария и допълва:

"Пространството е с високи тавани, помещенията са с достатъчно големи размери и имат достъп до постоянна дневна светлина. В офиса ще видите много дървени елементи, зелени растения, естествени цветове в интериора - всичко това е създадено с мисълта и желанието да се чувстваме комфортно, сякаш сме си у дома.".

Снимка 457437

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Освен, че екипите са разположени на един етаж, което улеснява комуникацията помежду им, всеки един от тях работи в отделно помещение. "Не сме привърженици на open space решенията, затова стаите са организирани по екипи с достатъчно пространство включително за провеждане на дневни scrum срещи", казва Десислава.

Снимка 457431

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"В нашия офис нямаме само един определен кът за отдих и игри, а няколко такива, разположени равномерно на целия етаж", посочва Мария. Там служителите могат да разпуснат с видео игри или джаги между работните си задължения.

Снимка 457441

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Заедно с това организираме най-разнообразни активности - турнир по белот, куиз по математическа лингвистика, а традиционно в петък има т. нар. Friday Bar - време, в което се събираме в края на седмицата, за да разпуснем и да забавляваме", завършва тя.

Снимка 457440

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg