*Снимките и видеото са заснети преди въвеждане на извънредното положение в страната на 13 март. Материалът е обновен на 18 юни.

"Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите" е поредица на Money.bg. В нея ще бъдат представени едни от най-цветните, интересни и иновативни работни пространства на водещи компании в столицата.

Качваш се на кабинковия лифт в Боровец. Настаняваш се удобно, изпъваш краката си, обути в пантофи-кученца, и се отпускаш преди да проведеш още един служебен разговор по телефона. По-късно следобед решаваш да стигнеш по-нависоко. Слагаш обратно планинските обувки и поемаш към най-високото у нас - Мусала. Изкачването на Мон Блан оставяш за утре.

Това е "разходката", която всеки ден правят хората от екипа на българската компания Bright Consulting, докато са на работа. Офисът, който е последната от няколко спирки за тях през годините, е място, съчетаващо авантюристичния дух на екипа с различни планински акценти и домашния уют.

"Bright Consulting е основана преди 14 години като консултантска компания с мисия да помогне на бизнеса и ИТ сектора да работят по-добре заедно. Консултантският подход остава водещ за нас, но развихме и цялостни решения, базирани на модерни технологии", обяснява Ася.

Снимка 470076

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Присъединих се към екипа през 2009 година или 3 години след основаването на фирмата. Тогава бяхме не повече от десет души, а офисът ни се намираше на улица "Хемус" в квартал Гео Милев. С повечето колеги често работехме директно от офисите на нашите клиенти. По това време компанията предлагаше консултантски услуги по внедряване на процеси за управление на информационни технологии (ITIL) и различни обучения, свързани със тях", връща се назад Иван.

"Стратегията на компанията целеше да разшири обхвата на предлаганите услуги и съответно екипът трябваше да се разрасне, което ни отведе до офис номер 2 на булевард "България". От там направихме първите си проекти за клиенти в чужбина, сдобихме се с повече опит и видяхме възможност отново да разширим обхвата на услугите си като към процесите и технологиите включим и поддръжка. Отново трябваше да мислим за допълнителен капацитет и да търсим нов "дом", продължава той.

Снимка 470083

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Така през следващите 7 години хората от компанията работят на булевард "Шипченски проход", където към него се присъединяват още специалисти в развитието на технологии за системна интеграция, автоматизация на процеси, бизнес анализ и киберсигурност.

С разширяването на екипа се появява и нуждата от по-голямо работно пространство. И то се появява през миналата година. Тогава Bright Consulting се мести в своя офис номер 4 на улица "Сребърна". Там компанията заема цял етаж и е разположена на 1000 квадратни метра, като мястото има отделени зони за разговори, обучения, почивка, хранене и дори за медитация.

Снимка 470078

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Целта ни беше да изберем място, където екипът ни има възможност да работи заедно на едно място, както и да създадем пространство, в което заедно да живеем в ценностите на Bright - семейство, активния начин на живот. Хората са най-ценният актив и се стремим да им предоставим преживяване на работа, все едно работят в уюта на дома си. Локацията е централна, а и да не забравяме, че от тук тръгват автобусите за Витоша", усмихва се Ася и допълва:

"В момента в компанията по различни международни проекти работят над 90 души, специализирани в няколко направления - дигитализация на бизнес и ИТ процеси, киберсигурност, бизнес анализи."

Снимка 470073

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Минавайки по коридорите в офиса на Bright Consulting "вървиш" по заснежено планинско било, а в една от залите за срещи се "оглеждаш" в планинско езеро точно под Мусала. Всички зали носят имената на планини и върхове, а по стените там могат да се видят гледки от емблематични места на високо.

"Темата е планинска - имаме фототапети на стените в стаите за срещи, на които са заснети пленителни пейзажи. Имаме и две малки "хижи", които са перфектни за бързи непредвидени срещи. Основните цветове в офисното пространство са заимствани от корпоративната ни палитра - преобладават сини и зелени детайли. В природата това са най-често срещаните цветове. Така офисът създава усещането, че човек не остава затворен между четири стени, а се намира в естествената си среда", убеден е Иван.

Снимка 470085

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Усещането за активния дух в компанията е заложено в снимките от големи върхове - Мусала, Мон Блан, Вихрен. Елементи от приключенския дух има навсякъде - като например карабинерите, с които се отварят индивидуалните шкафчета на колегите", добавя Ася. Освен хижите, в офиса човек може да се усамоти и да поработи на спокойствие в двете телефонни кабинки, посветени на лифтовете в Боровец и в Банско.

Снимка 470074

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Дизайнът на офиса на Bright Consulting, който е дело на MoVe Architects, от една страна пресъздава усещането за дома, а от друга може да се разглежда като препратка към тези на някои от световните технологични лидери. "Много често първото впечатление, което споделят гости в офиса ни, е че се чувстват като в офис на Google. Наистина технологиите и знанието, които развиваме, са в основата на бизнеса ни", посочва Ася.

Снимка 470082

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Тя допълва, че извън офиса много от колегите ѝ продължават да споделят ежедневието си под формата на различни спортни активности, като футбол, баскетбол и волейбол. А мачове се организират всяка седмица. Във времето за почивка на работното място пък те имат избор от различни развлечения, като шах, бордови игри, джага и PlayStation.

За тези, които имат нужда да останат за малко насаме със себе си и да притихнат, има друг избор - стая за медитация. Ася признава, че за нея това е един голям плюс на офиса. "Стаята за медитация е любимото ми място. Място, на което мога да притихна, да успокоя ума си, да се свържа със себе си и да се заредя с енергия за работа", завършва тя.

Снимка 470071

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

*Подобно на останалите работодатели в сектора, след въвеждане на извънредното положение в средата на март Bright Consulting преминават към дистанционна форма на работа за следващите почти два месеца.

"Въпреки отдалечаването ни един от друг физически, ние продължихме да работим в екип също толкова ефективно, адаптирайки комуникацията си към новата дигитална реалност. Като компания с фокус върху дигитализацията, ние естествено и бързо успяхме да се настроим към новия ритъм. Въпреки това, липсата на личния контакт, както и вдъхновението, които намираме в него беше осезама", признава Ася.

"Ето защо след отпадането на извънредното положение ние взехме всички препоръчителни мерки, за да можем да дадем възможност на всеки желаещ да се завърне в офиса. Защото когато офисът е проектиран да вдъхновява и провокира креативността, хората са свободни да се почувстват като у дома", заключва тя.