"Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите" е поредица на Money.bg. В нея ще бъдат представени едни от най-цветните, интересни и иновативни работни пространства на водещи компании в столицата.

Слизаш от метрото, качваш се бързо по стълбите и след минути се озоваваш пред офиса. Поглеждаш нагоре и долавяш отражението на булеварда и на отсрещните сгради върху стъклената фасада. Какво по-различно да очакваш от типичното работно място, ще си кажеш.

Но прекрачваш прага и се озоваваш не в студено и по корпоративно строго отворено пространство с бюра, а в едно място, изпълнено със светлина и цвят. Можеш да поседнеш на някой ярък диван и да се насладиш на екзотичните растения около себе си, да разгледаш галерията от картини по етажите или пък да обходиш с поглед шарените корици на книгите в една от няколкото големи библиотеки.

Снимка 444716

Източник: Money.bg / Теодор Пенчев

Такова е усещането, когато влезеш в централата на ПроКредит Банк в София, която изненадва със своята нетипична за банков офис визия. Там вместо в големи зали с десетки работни места, екипите са разположени в отделни стаи, а залите за срещи изглеждат като у дома с меката мебел, тъканите килими на пода и множеството картини.

Централният офис на банката се помещава в сградата на столичния булевард "Тодор Александров" от 2010 година. Финансовата институция заема всички 11 етажа като към тях се добавят още 3 сутерена плюс фитнес зала или общо 8500 квадратни метра. Там са разположени различни екипи - от администрация, през работа с клиенти до ИТ отдел и такъв, занимаващ се със зелените проекти.

Снимка 444715

Източник: Money.bg / Теодор Пенчев

Що се отнася до вътрешния интериор, навсякъде в сградата могат да бъдат видени ярки акценти в червено, жълто, лилаво, зелено, синьо и оранжево като препратка към логото на финансовата институция.

"Дизайнът и интериорът в офиса са идея на екипа на ПроКредит Банк. Цветовете, на които сме заложили, са цветовете от логото ни. Стилът ни е различен, шарен и нестандартен за банков офис", разказва Нина Бояджиева, която е главен HR експерт в банката.

ПроКредит Банк (България) ЕАД е основана през 2001 година и е част от група банки с фокус върху обслужването на малки и средни предприятия в Югоизточна, Източна Европа и Германия. Компанията майка ПроКредит Холдинг е със седалище във Франкфурт на Майн (Германия).

"Прозрачността е на първо място в работата помежду ни, както и в работата ни с клиентите. Ето защо тя присъства и в стила на офиса ни. Атриумът е един от най-отличителните елементи в архитектурата на сградата. От една страна той създава усещане за достатъчно пространство и свобода, а от друга - за споделеност. И за да е всичко напълно издържано в тази линия, преградите, които делят отделните зали, са стъклени и придават по-голяма отвореност на пространството", обяснява тя.

Софийският офис на ПроКредит Банк следва линията на останалите в групата що се отнася до основните характеристики на дизайна. Той обаче носи и един много силен български дух с окачените по стените близо 200 картини на знаменити родни художници, както и с обзавеждането, което е от местни производители.

Снимка 445735

Източник: ПроКредит Банк

"Основна цел на банката е да подкрепя малкия и среден бизнес в България. Заедно с него ние ценим българското изкуство, история и природа. Неслучайно в цялата сграда има картини на български художници, в кътовете за отдих - чипровски килими, а имената на залите за срещи са "Рила", "Родопи", "Стара планина", "Дунав" и "Черно море". Друго, на което сме заложили, са естествените материали, много зеленина и мебели от рециклирана естествена дървесина", пояснява Нина.

Снимка 445734

Източник: ПроКредит Банк

Офисът на ПроКредит в столицата разполага и с нещо, станало неизменна част от работните пространства на ИТ компаниите - кътовете за почивка и игри с шах, джаги и билярд. Те обаче се отличават с елегантния си дизайн, допълнен с дървени мебели и голяма библиотека, в която има заглавия за всеки вкус.

"Едно от първите места, които показвам на новите служители, е етажът ни с кътовете за почивка и библиотеката. Последната е част от вътрешните ни благотворителни инициативи, тъй като средствата, събирани от заемането на книги, се внасят по сметката на създадения от служителите ни фонд "ПроТегни ръка". Той подкрепя лечението на болни деца, произхождащи от бедни семейства или сираци", казва Нина.

Снимка 444711

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Всъщност освен голямата библиотека в залата за игри на всеки етаж на сградата има други, които са достъпни за служителите. Там могат да бъдат открити над 1000 различни заглавия. Клиентите на банката също могат да се възползват от две библиотеки, предназначени за тях. Те имат възможност да закупят книги от тях или само да ги заемат за четене.

Снимка 444720

Източник: Money.bg / Теодор Пенчев

Притегателна точка за всички, работещи в офиса, е кафенето на последния етаж, от което се открива гледка към центъра на столицата.

"Любимото ми място в офиса е кафенето, което се нарича "Последното хубаво място". Защо ли? Защото не мога без кафе с мляко и защото е уютно, цветно, уединено, има страхотен изглед към забързания град и там може да си поемеш глътка въздух в забързания работен ден. Освен за обяд и кафе колегите го използват като място за отдих, срещи или четене на книги", усмихва се Нина.

Снимка 444706

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Освен с нестандартната визия на нашия офис, ние се отличаваме и със силната си позиция към опазването на околната среда. Имаме изградени фотоволтаични инсталации за произвеждане на електрическа енергия за собствено потребление на покривното пространство в офисите ни в Пловдив и София", посочва тя.

В допълнение към тази инициатива служителите на банката могат да ползват служебни електрически коли, като 50% от автопарка ѝ са екоавтомобили. В това число влизат 17 електромобила и 9 хибридни модела.

Снимка 444723

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Предлагаме и безплатно използване на стационарно зарядно устройство за електро и plug-in коли с две паркоместа до централата на банката в София, като такива станции ще има и пред клоновете в големите градове", акцентира върху това Нина и добавя:

"От началото на 2019 година добавихме още една мярка, чрез която надграждаме усилията си в системата за управление на околната среда - купуваме зелена енергия, произведена от възобновяеми източници. Така допринесохме за намаляване на екологичния отпечатък от ежедневната си дейност: 318 тона по-малко въглеродни емисии.".

Снимка 445759

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Нещо, което вероятно прави впечатление на клиентите, когато влязат за първи път в сградата на ПроКредит Банк на булевард "Тодор Александров", е това, че там напълно липсват традиционните за банковите клонове каси. Всички операции по теглене на пари в брой и по обмяна на валута могат да се извършват чрез банкомати.

"Следвайки модела, по който работят банките в Европа, през 2014 стартирахме проект за изграждане на модерни 24/7 зони за самообслужване в цялата страна. Така станахме първата банка в България, която предостави възможност на клиентите да оперират със средствата си в лева и валута сами и по всяко време, без да зависят от служител и работното време на клон", завършва Нина Бояджиева.

Снимка 444719

Източник: Money.bg / Теодор Пенчев