"Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите" е поредица на Money.bg. В нея ще бъдат представени едни от най-цветните, интересни и иновативни работни пространства на водещи компании в столицата.

Кой е най-сигурният начин да започнеш работния си ден, зареден с тонус и позитивна енергия? Кафето би могло да помогне, студеният душ също е добър вариант, но няма спор, че раздвижването, макар за десетина минути, ти дава стимул да продължиш деня по-усмихнат. Тази идея споделят и хората от "Райфайзенбанк България", които поне два пъти седмично дават старт на работния си ден по точно този начин.

Представата на човек за работата в банка вероятно включва стерилна корпоративна обстановка и строго облечени хора, седнали зад безброй бюра. От "Райфайзенбанк България" успяват да разчупят това клише благодарение на цветните кътчета в офиса си, както и на различните дейности и забавления, които споделят извън работните си ангажименти

Снимка 456637

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Офисът е като дома на човек, той отразява настроението, енергията и културата на своите обитатели. Затова и нашият е различен от всички останали. Поставяме сътрудничеството като една от своите ценности и това може да се усети в атмосферата. Хората са приветливи, общуват много, работят заедно в различни екипи и се чувстват добре", казва Гергина Шуманова, която е началник отдел "Фасилити и общо административно осигуряване" във финансовата институция

"Райфайзенбанк" е универсална банка, предоставяща услуги на граждани и на фирми. Тя е дъщерно дружество на "Райфайзен Банк Интернешънъл" и започва бизнеса си преди близо 25 години като инвестиция "на зелено". Днес е една от водещите банки на нашия пазар.

За да успеят да постигнат това, преди няколко години от банката решават да съберат екипите си в обща централа и днес те са разпределени в три бизнес сгради една до друга, които са част от комплекса "Експо 2000" на столичния булевард "Никола Вапцаров".

"Тук сме от 2015 година, като основната причина беше да съберем служителите на една обща локация и така да улесним комуникацията помежду ни. В момента имаме още една бек офис локация в София, но по-голямата част от служителите в централата работят в "Експо 2000", обяснява Рада Йосифова, която е началник отдел "Човешки ресурси".

Снимка 456635

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Мястото беше избрано, така че да бъде близо до централната градска част и с удобен градски транспорт, което е предпочитание на служителите. Разбира се, при такова сериозно решение, се взимат под внимание още много фактори", допълва тя.

Така днес около 1000 служители на "Райфайзенбанк България" работят в три от сградите в бизнес центъра, а общата площ, която финансовата институция заема там, е 10 000 квадратни метра. "Офис площите са от най-висок клас строителство, енергоефективни и екологични", подчертава Гергина.

По коридорите, както и в отделните зали по етажите, могат да бъдат открити цветни акценти и един спомен от откриването на офиса преди 4 години - картини, изработени от служителите на банката по случая.

Снимка 456644

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Освен неутралните цветове, които са ергономично изискване, в помещенията има и цветни акценти, създаващи настроение. Любопитното е, че всички помещения са декорирани с картини, изработени от колегите ни. По случай откриването на сградата беше организирано голямо събитие и по време на него те направиха пана от стъкло, коприна или малки пластики", връща се назад Рада.

Снимка 456945

Източник: Money.bg/Теодор Пенчев

Между самите сгради, в които са разположени отделите на "Райфайзенбанк" пък има истински малък градски парк, където човек може да си почине в обедната почивка. "Пространството между сградите е много приятно озеленено и дава възможност за отдих и извън помещенията. Разполагаме и с паркинг за колела и мотопеди, съобразно новите тенденции за модерно придвижване в градска среда", разяснява Гергина.

Снимка 456943

Източник: Money.bg/Теодор Пенчев

Според нея друг важен акцент в офиса на банката са пространствата за срещи, които никога не достигат. "Те са изключително важни за нашите служители и са оборудвани специално, така че да улесняват ежедневието. Всяка зала има поне една стена, върху която директно може да се пише, за да се подпомогне дискусията. Също сме поставили и кратки съвети как да провеждаме ефективни срещи, за да сме по-оперативни и да пестим време. Точността и ефективността са част от нашата култура и ето как намират израз в нашето ежедневие", разкрива тя.

Снимка 456652

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

За това допринасят и вече станалите популярни Kanban дъски. В централата на банката има такива в почти всички работни помещения. Тяхната цел е на тях да се виждат задачите, разпределени между различните членове на екипите, както и да се следи изпълнението им.

Тъй като служителите в отделните сгради се занимават с много различни дейности, често отделните екипи канят колеги от други отдели, които могат да се запознаят с тяхната работа. "Обичайна практика е организирането на т.нар. отворени врати, където хората от отделните екипи могат да поговорят в неформална обстановка и да разберат с какво се занимават колегите им", обяснява Рада.

Снимка 456633

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

В свободното си време освен, че имат организирана гимнастика два пъти седмично, както и масажи, служителите организират и други общи инициативи. "Някои провеждат кулинарни състезания, изложби или други събития, на които канят гости. Целта им е да сплотяват колектива и да зареждат колегите с позитивно настроение за деня", добавя тя.

Снимка 456639

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg