"Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите" е поредица на Money.bg. В нея ще бъдат представени едни от най-цветните, интересни и иновативни работни пространства на водещи компании в столицата.

За много от държавите в Европа постигането на скандинавската мечта като философия и начин на живот все още изглежда далеч. Северноевропейските държави привличат от една страна с непоколебимостта си по пътя към равенство и с добрата си социална политика, а в същото време с уважаването на индивидуалността.

И въпреки че "хюга" начинът на живот се асоциира по-скоро с Дания, той е типичен и за останалата част от Скандинавието. И той е това, което носи уют, щастие и радост от малките неща в живота.

Снимка 428739

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Точно такова място, където можеш да усетиш "хюгата" с пълна сила, е и новият офис на финландската компания Cargotec в София. Там скандинавският вкус присъства във всяко кътче - от растенията, които можеш да откриеш навсякъде, през типично дървените мебели до зелената политика на компанията.

Снимка 428738

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Нещото, което отличава офиса на Cargotec в България, е типично скандинавската култура, която сме опитали да заложим във всеки един детайл, включително и в офис пространството", разказва Ваня Пашова, която е риск мениджър трети страни в българското дъщерно дружество.

Финландската Cargotec е водещ доставчик на иновативни решения и услуги за товаро-подемна дейност и интелигентно управление на товарния поток. Бизнес направленията на Cargotec - Kalmar, Hiab и MacGregor, предлагат продукти и услуги, които оптимизират глобалните товарни потоци и създават устойчива добавена стойност за клиентите си.

В София се намира новият ѝ глобален Център за Бизнес Услуги. Той предоставя бизнес услуги в сферата на снабдяването и доставките, финансите, управлението на човешки ресурси и управлението на информация.

"Тук имаме не само политика на отворените врати, но и също така политика на отвореното пространство - нямаме индивидуални офиси, в които всеки е отделен, а работим всички заедно в едно отворено пространство. Това позволява по-лесна комуникация помежду ни, като във всеки момент всеки един от нас е на разположение за разговор", допълва тя.

Cargotec откри своя глобален център за споделени услуги в България през 2017 година. Централата се намира в София, но вътрешни бизнес услуги се извършват и в Перисбърг, Охайо, САЩ, а също така предстои откриване на регионален център и в Азия, който да обслужва клиенти и партньори из целия свят.

В началото за Cargotec България работят 50 души в офис сградата към "Сердика Център". Близо две години по-късно компанията вече има над 350 служители у нас и заема пет етажа с площ от 4000 квадратни метра в "Милениум Център" на булевард "Витоша". Плановете на дружество са до края на тази година екипът ѝ да се разрастне още.

За дружеството у нас работят специалисти с разнообразни профили. Тяхната роля е да улесняват работния процес на бизнес направленията на групата, като организират и реорганизират вътрешните им процеси и ги пренасят на по-високо равнище.

Даниел Бошнаков е фасилити мениджър в Cargotec България

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Даниел Бошнаков е фасилити мениджър в Cargotec България

Като глобална компания Cargotec има присъствие на почти всеки един континент и оперира на 45 пазара, а за нея работят около 12 000 служители в световен мащаб. Основната сфера, в която развива дейност, е предлагане на иновативни решения и услуги за товаро-подемна дейност.

Снимка 428740

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"В локацията тук предоставяме бизнес услуги на всяко едно наше бизнес направление в сферата на финансите, снабдяването и доставките, човешките ресурси и управлението на информация, като разбира се имаме и допълнителни подпомагащи функции като прехвърляне на процеси, управление на промяната, риск мениджмънт и т.н.", обяснява Пашова. 

Снимка 428680

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Към момента от българския офис се обслужват 11 пазара, включително скандинавските държави и САЩ. С разширяването на екипа предстои към обслужваните пазари да бъдат добавени и нови.

Що се отнася до интериора на офиса и това, което допринася за неговия уют и усещане за "у дома", фасилити мениджърът в Cargotec България Даниел Бошнаков посочва няколко негови характеристики.

Снимка 428679

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Офисът е направен изцяло по скандинавски проекти. Глобално Cargotec има партньорства с фирми, които ползваме за офисите ни по света", казва той. Според него нещо, с което офис пространството в София се отличава, са работните места.

"Те са изключително удобни и функционални. Заложили сме над 7,5 квадратни метра свободно пространство на всеки един служител, което е два пъти над средното за офисите у нас. Бюрата са т.нар. movable desk - позволяват да работиш седнал, прав или както ти е удобно. Насърчаваме хората да стават от бюрото си на всеки час и да си правят почивка - в зоната за релакс с мека мебел или в залата за игри", посочва Бошнаков.

Снимка 428786

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Политиката на Cargotec включва това всеки служител да може да ползва всяко едно работно място в офиса, стига то да е свободно за дадения ден. "Тъй като имаме много хора, които пътуват, идеята е колегите да могат да се сработват, независимо къде ще седнат. Всички бюра са оборудвани по един и същи начин, така че просто си избираш място и започваш да работиш", добавя той.

Снимка 428688

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Освен бюрата, хората в софийския офис на компанията могат да ползват и меката мебел в обособените с такава зони. За тези, които имат нужда от почивка, има специално оборудвана зала с различни игри - от PlayStation, през джаги, шах и различни настолни игри.

Снимка 428689

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Нещо типично за Cargotec, което може да се види и в офиса в България, е силно застъпеният зелен начин на живот. Служителите на компанията не ползват никаква пласмаса, като всички чинии и чаши са за многократна употреба, а отпадъците се събират разделно. В целия офис има над 200 саксии с растения, а в кухните има живи зелени стени от мъх.

Снимка 428690

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Имаме и комитети в отделните екипи, които организират различни спортни събития всеки месец. Досега сме участвали в скално катерене, рафтинг, планински преходи, маратони и други. Организираме си и покер вечери, като събраните от тях средства се използват за благотворителни каузи", завършва Бошнаков.