"Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите" е поредица на Money.bg. В нея ще бъдат представени едни от най-цветните, интересни и иновативни работни пространства на водещи компании в столицата.

За кого не е важно да се чувства като вкъщи, когато е на работа? Всеки би се радвал да може да се похвали с това. А какво може да бъде повече у дома от това да се обърнеш и да видиш върховете на Рила от една страна, от друга да усетиш соления мирис на морето на ръба на Калиакра, а от трета да се рееш с поглед по безкрайните полета на Добруджа? И какво повече може да бъде у дома от мястото, което сам си създал.

Progress е водещ доставчик на технологии за разработка и пускане на приложения. В България се намира най-големият R&D офис на компанията, който е и иновационен център. В него са разработват голяма част от продуктите на Progress. Международната компания стъпи на българския пазар в края на 2014 година след придобиването на Telerik.

Именно едни от най-красивите кътчета на България в модерен прочит може да види човек на всички етажи в съвсем пресния офис на софтуерната компания Progress в София.

Екипът на фирмата се премести там през лятото, а в избора на всичко в него - от локацията, през удобствата, та чак до визията на фитнеса, са участвали всички служители. В момента там работят около 500 души, като това е най-големият офис на Progress по брой хора.

"Ние сме тук от юни месец и за нас е едно ново начало. Това е основният ни офис, като преди бяхме в три отделни сгради на друго място. Сега тук обединяваме всичко под един общ дизайн, обща визия и усещане", разказва Вели Пехливанов, който е старши директор "Софтуерно инженерство".

Снимка 395087

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

В момента Progress заема 6 етажа в сградата, която се намира на бул. "Цариградско шосе", като общата площ на офиса е 11 500 квадратни метра. В тази сметка освен работните пространства влизат още паркинг, фитнес и детски център.

Фитнеса в офиса

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Фитнеса в офиса

Пехливанов споделя, че от самото начало още при избора на локацията на новата сграда участие е взел екипът на компанията. "Направихме няколко анкети сред служителите. Оказа се, че едни от най-важните неща за служителите ни беше да бъдат близо до предишния офис, да са в близост до метро и да има същите предимства като на предишните места, като паркинг и детски център", обяснява той.

Снимка 395075

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Темата на дизайна с природните забележителности на България също е идея на екипа на Progress. Така всеки отделен етаж е посветен на различен елемент от природата - планини, реки и водопади, а на тях са разположени 36 мултифункционални зали за срещи, вдъхновени от различни красиви кътчета, като Крушунските водопади, Райското пръскало, Пирин, Витоша, Родопи, Шабла, Калиакра, Созопол, Тракия, Дуранкулак и много други.

Една от залите за срещи

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Една от залите за срещи

Освен различни и разчупени работни пространства обаче не по-малко важна е и зоната за почивка и забавления в офиса. Тя е разпределена в няколко части, но може би най-голям интерес буди пространството за виртуална реалност.

Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите: Paysafe

Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите: Paysafe

Елате на разходка в един от най-креативните и уютни офиси в столицата

"В зоната за почивка имаме различни забавления, от които могат да се възползват колегите. Масата за тенис се оказва сред най-популярните. Имаме билярд, джаги и видео-игри. В зоната за виртуална реалност имаме VR каски, сензори и пространство, където колегите могат да се развихрят", споделя Пехливанов и допълва, че зоната за виртуална реалност освен за забавление се използва и за изпробване на нови продукти, създадени от екипа на Progress.

Зоната за забавления

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Зоната за забавления

Въпреки разнообразието в зоната за почивка Вели Пехливанов признава, че неговото любимо място в офиса е отделеното пространство за четене.

"Зоната за четене предоставя по-тиха и уединена среда с удобни мебели. Колегите я ползват много често за почивка, но и за срещи. Лично на мен това ми е едно от най-любимите пространства, защото има меки широки мебели и в същото време има красива гледка към София. Самият аз идвам често тук с лаптопа за индивидуална работа или за разговор с колеги", казва той.

Зоната за четене

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Зоната за четене

Авторите на дизайна са специалистите от столичното Cachè Atelier. "Те ни помогнаха по един уникален начин да пресъздадем визията на нашето офисно пространство и да го съчетаем с всички изисквания, които ние имахме като клиент. Бяха много отзивчиви да помогнат с различни варианти, като искахме да постигнем ефект, който да гарантира интересна и иновативна визия, която в същото време да не разсейва и да не натоварва служителите", обяснява Пехливанов.

Едно от креативните места за разговори

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Едно от креативните места за разговори

По неговите думи основната цел при избора на вътрешния интериор е било осигуряването на различни по големина пространства за екипна работа извън отделните зони с бюра.

Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите: Leanplum

Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите: Leanplum

Надникнете в едни от най-цветните и иновативни работни места в столицата

"Екипната работа е най-характерната черта в нашата култура като организация. Искахме да създадем пространство, което окуражава екипната работа. Иновациите невинаги се създават по план, на бюро и на конкретно работно място. Много често те се раждат в непринудени разговори с колеги, в съвместна, креативна работа и искахме офисното пространство да подпомогне този процес", завършва той.

Още снимки от офиса на Progress можете да видите в нашата галерия.