"Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите" е поредица на Money.bg. В нея ще бъдат представени едни от най-цветните, интересни и иновативни работни пространства на водещи компании в столицата.

Да намериш баланса между активния начин на живот и времето, прекарано със семейството и приятелите; между динамичното ежедневие в града и вдъхновяващите моменти, в които преоткриваш красотата на природата. Когато успееш да постигнеш подобна хармония за себе си, ти непременно трябва да предадеш своята "рецепта" за този успех и на други хора.

Това е философията за живота във и извън офиса на телекомуникационната компания Yettel. Тя поставя основите за балансиран начин на работа за своите служители, които след това пресъздават този модел, когато разработват иновативни продукти или когато работят с клиенти. Изражението на тази концепция може да бъде видяно и в централния офис на Yettel в София. А идеята за баланса тръгва още от цветовете на логото.

Снимка 569564

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Цветовете на нашия бранд съчетават едно доста хармонично класическо синьо със зеления лайм цвят, който носи енергия. Това пресъздава нашата концепция за баланса, при който служителите и потребителите не трябва да избират между една или друга опция, а могат да се възползват от двете", обяснява Галина Чулева, която е главен директор "Управление на хора и култура" в Yettel.

Yettel е телекомуникационна компания, която свързва повече от 3 милиона клиенти с хора, устройства и компании. Тя има над 20-годишна история в България, като за нея работят повече от 1800 служители. Yettel оперира мрежа от 180 магазина и осигурява покритие на мобилната мрежа за над 99% от населението у нас.

"Свикнали сме, че винаги трябва да има компромис, но ние вярваме, че можеш да получиш желаното, без да се налага да се отказваш от нещо. Темата за баланса ще има централна роля за начина, по който искаме да работим, и предстои да представяме все повече предложения за клиентите си, които ще подкрепят тази концепция", допълва тя.

Същата история за баланса разказва и наскоро ребрандираният централен офис на компанията, който се намира в Бизнес парка в София. Пространството там съчетава на едно място зали за срещи и работни пространства със зони за почивка и забавления. На всички 8 етажа на офиса, разположени на общо 8800 квадратни метра, могат да бъдат открити бранд илюстрации в синьо и зелено, които говорят за философията на Yettel. Те комбинират идеята за модерния градски живот с усещането за хармонията на природата.

"В концепцията на пространството отново работихме с идеята за баланс - класическите линии и сериозният силует на една бизнес сграда могат да съществуват хармонично в комбинация с жизнерадостни и ярки илюстрации, които показват красотата на малките неща в ежедневието. Моменти, които могат да ни помогнат да постигнем повече баланс - разговор с приятел, разходка сред природата, контактът с животните, движението и спорта. Акценти в характерния цвят лайм на Yettel добавят свежест и енергия към интериора на офиса", казва Галина.

Снимка 569575

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

В историите, които разказват илюстрациите в офиса на Yettel, място намират също емблематични сгради и забележителности от София като Народният театър "Иван Вазов", храм-паметникът "Св. Александър Невски" и статуята на Света София. Зад цялостната визуална идентичност на компанията стои английската агенция SomeOne, а реализирането ѝ е дело на българското интериорно студио SoftCase. Заедно с тях по дизайна е работил и екип от Yettel.

Снимка 569568

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Илюстрациите са част от служителската платформа на Yettel - Yettel Town. Те изобразяват света според вярванията и ценностите ни като работодател. За нас той е позитивен, отворен и позволява на всеки бъде себе си, но и да се чувства част от цялото", разказва Галина.

Атмосферата в централния офис на компанията в София е далеч от разбирането за строго корпоративна, като екипите там работят в отделени работни пространства с по няколко бюра на едно място. Едни от най-оживените места на етажите са т.нар. социални зони, където служителите споделят обяда си със свои колеги, отбелязват рождени дни или други лични празници.

Снимка 569571

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Там се намират и зоните с мека мебел заедно с библиотеките, които хората в офиса попълват с най-различни заглавия. "В обособените библиотеки колегите оставят и вземат книги на различна тематика както за професионално развитие, така и за личностно", посочва Галина. Още през първите слънчеви дни на годината обаче в най-предпочитаното място за работа или почивка в офиса се превръща вътрешният двор. Той е особено харесван от любителите на шаха, защото там има маси с поле за игра.

Снимка 569574

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

За тези, които имат нужда да се съсредоточат върху важна задача, на всеки етаж има т.нар. стаи за фокусиране. В тях всеки, който има нужда да се отдели от общото пространство, може да се изолира за по-креативни и изискващи концентрация дейности.

Снимка 574732

Източник: Yettel България

"Изграждаме и креативна стая, която да е специално място за екипна работа, а интериорът ѝ предразполага към по-разчупени и нестандартни форми на сътрудничество. Идеята е да я ползваме като място за брейнсторминг. Арената на партера пък е зала за по-големите ни вътрешни събития, които изискват повече пространство. Ползваме я също за лекциите с външни и наши лектори по теми за балансирания начин на живот. С тях провеждаме лекции от академията ни за лични финанси, лекции за психично здраве с корпоративния ни психолог, сесии по здравословно хранене, безопасно шофиране и много други", споделя Галина.

Снимка 569561

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

С над 180 магазина, разположени на 2000 квадратни метра, Yettel е един от най-големите работодатели в страната. За компанията работят повече от 1800 служители, като всяка година стотици младежи кандидатстват за стажантската програма, която им дава възможност да станат част от екипа на телекома.

"По тази програма всяка година наемаме 10 стажанти, които влизат в различни екипи. Даваме шанс на млади хора да се подготвят за специалисти в дадени направления, които са важни за бизнеса. Програмата продължава 12 месеца, а при наличието на отворена позиция назначаваме стажантите на постоянен договор след изтичането на този срок. Само за 2020 г. имахме около 300 кандидати, а за всяко обявено място каним по трима кандидати на последния етап от подбора", разказва Галина.

Друга важна и придобила известност програма на Yettel е т.нар. Open Mind, която дава възможност на хора с различни потребности да започнат работа. За седма поред година компанията ще наеме кандидати по програмата, като тя продължава 2 години. "Всяка година обявяваме по 5 места. Кандидатите могат да бъдат и без предишен трудов опит. За нас е важно дадем добър старт и да им помогнем да са по-конкурентни на пазара на труд след края на програмата. Обикновено за програмата кандидатстват около 30 души. През миналата година за първи път наехме трима колеги, които да работят изцяло от разстояние", споделя Галина. "Над 30% oт всички участници досега продължиха да работят при нас на постоянни позиции, подходящи за тях. През годините направихме и инвестиции в сградата, така че тя да е лесно достъпна за хора със специални нужди."

"Когато нов служител влезе в нашия малък свят, няма как да не усети духа на Yettel. Ще го посрещнат светлина, простор и усещането за баланс. За нас е важно човек да знае, че е близо до природата, както и да не губи връзка с нея в градска среда. За плавния преход между тези две неща се грижи нашата жива зелена стена от скандинавски мъх. А ако обърнеш поглед по-нататък, ще видиш цветно изрисувани пространства, които напомнят на служителите ни, че освен работа има и забавление. А къде можеш да откриеш отдих, позитивна емоция или развлечение - разбира се, в нашата социална зона. Там можеш да намериш тишина, когато искаш да се откъснеш; компания, когато ти се говори, или просто чаша кафе - за успешен старт на деня", завършва разказа си Галина.