"Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите" е поредица на Money.bg. В нея ще бъдат представени едни от най-цветните, интересни и иновативни работни пространства на водещи компании в столицата.

Да излезеш от вкъщи на път за работа и да стигнеш отново... у дома. Докато работиш на компютъра си от мек, удобен фотьойл, да решиш да разнообразиш служебните задачи, като отидеш да си побъбриш с някого в хола или пък да се погрижиш за любимото си растение. А по-късно през деня да продължиш с работните задължения рамо до рамо на съседни бюра с шефа си.

Подобна обстановка по нищо не подсказва, че това може да се случва в офиса на една финансова институция с дългогодишна история и повече от милион и половина клиенти у нас. Но е точно така. Атмосферата в офиса на "БНП Париба Лични Финанси" в София може да се опише по този начин. Съвсем наскоро обновената локация, която се намира в една от сградите в Бизнес парка, съчетава на едно място удобството и уюта на дома с възможностите за комуникация с колегите и работа в екип.

Снимка 538862

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"БНП Париба Лични Финанси" се отличава и с още нещо, което е в пълна противоположност на представата за това как работи една финансова институция отвътре. Вместо типичната корпоративната йерархия и строга формалност на общуването, тук никой няма свой собствен офис, дори и висшият мениджмънт, и всеки може да работи на различно място според това къде се чувства най-комфортно.

Снимка 538863

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Още при старта на проекта за обновяване на офиса ни, ние искахме да създадем място, което да носи усещане за дом и за уникалност. Това не е чувство, което може да се опише - то трябва да се усети още с влизането в офиса. Искахме нашите колеги да чувстват това място като нещо свое, а не като мястото с тяхното бюро, на което прекарват по 8 часа на ден", обяснява Жозе Салойо, който е управител на "БНП Париба Лични Финанси" в България.

БНП Париба Лични Финанси в България е клон на френската банка BNP Paribas Personal Finance SA. Банката е специализирана в потребителското кредитиране и е сред лидерите на пазара в този сегмент с над 1 500 000 клиенти като повече от 780 000 от тях са ползвали финансовите продукти на компанията повече от веднъж. Тя предлага най-голямото портфолио от специализирани потребителски кредити у нас с максимален размер 80 000 лв.

"За мен този проект беше особено важен и се ангажирах лично във всеки един етап от реализацията му. Исках служителите ни да усетят емоцията, сигурността и леснотата, които споделяме в компанията и които комуникираме към клиентите и партньорите ни. Аз съм твърдо убеден, че за да са успешни хората, трябва да работят в пространство, което ги вдъхновява, носи усещане за откритост в отношенията, за гъвкавост, за ефективност и което отразява посоката за развитие на компанията", споделя още той.

През 2021 година банката чества своята 20-годишнина на българския пазар. Днес тя има повече от 1 500 000 клиенти у нас, като е специализирана в потребителското кредитиране и е сред водещите дружества на този пазар като предлага най-голямото портфолио от специализирани потребителски кредити в страната с максимален размер 80 000 лв., застраховки, кредитни карти с лимит до 10 000 лв. и др. Банката има екип от почти 1 000 служители, много от които са част от него повече от 10-15 години, и е изградила вътрешна култура на "приятелски кръг". Този дух е причината много от служителите да посочват "заради хората и екипа" като основна причина защо биха продължили да работят в компанията.

Снимка 538861

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

От години сграда 14 в Бизнес парк е дом на дружеството в столицата, а през миналата година двата етажа, заети от екипа там, бяха напълно обновени. Те са с площ от малко над 1140 квадратни метра, като компанията ползва и партерното пространство на сградата, което се разпростира на 247 квадратни метра.

"От този офис се управлява цялата дейност на компанията и се ръководи екипът ни от близо 1 000 служители, които предлагат нашите продукти и услуги в магазините на търговските на партньори, в контактния ни център и в нашите 45 собствени търговски офиса", разказва Людмила Петрова, която е Маркетинг мениджър в компанията.

В началото в офиса в София на "БНП Париба Лични Финанси" работят около 280 души, като днес заетите там са около 400 души и те са разпределени в различни екипи. Около 70 от тях отговарят за основната дейност на компанията, свързана с продажбите и отпускането на кредити.

Снимка 538866

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Тук са и така наречените административни отдели, които подпомагат основната дейност. Това са "Маркетинг", "Продукти и услуги", "Информационни технологии", "Управление на риска", юристи и много други. В тези звена са заети около 130 наши колеги. В софийския ни офис е разположен и регионален център за анализи от 20 души, който работи не само за "БНП Париба Лични Финанси" в България, но и за други държави от региона на Централна и Източна Европа, в които компанията ни оперира", разяснява още Людмила Петрова.

Тя признава, че изборът на точно тази локация за офиса на компанията в София е дошъл по естествен път, като едно от основните предимства е инфраструктурата и удобствата, които осигурява Бизнес паркът. "С пускането на метрото локацията стана изключително удобна и достъпна, което се оценява високо от служителите ни. Освен това имаме привилегията и да работим в подножието на Витоша, което не само ни дава прекрасната гледка към планината, а и можем да се наслаждаваме на чистия въздух, който идва от нея", казва Людмила Петрова.

Людмила Петрова: Любимото ми място в офиса е този кът в близост до рецепцията

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Людмила Петрова: Любимото ми място в офиса е този кът в близост до рецепцията

През миналата година и реновирането на офис пространството носи свой свеж полъх за екипа на компанията. За да успеят да пресъздадат така търсеното усещане за дом, от "БНП Париба Лични Финанси" се спират на студио, специализирано в интериорния дизайн на жилища, а не на административни и офис сгради.

Освен атмосфера като у дома, днес офисът на компанията олицетворява нейната динамика, непрекъснатата промяна и гъвкавостта на работа. Освен по-малки и по-големи обособени зони с бюра има и редица пространства за съвместна работа, където хората от екипа могат да обменят идеи и да обсъждат съвместни проекти.

Снимка 538865

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Една от притегателните точки за тази цел е споделеното или т.нар. coworking пространство, където освен съвместна работа се провеждат и обучения. Освен него служителите могат да си правят служебни "срещи" в София, Лондон или Париж, на които са кръстени и част от залите в офиса. Отделно от тях на етажите има и малки телефонни кабини, в които човек може да проведе служебен или личен разговор на спокойствие.

Снимка 538872

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"В офиса ни освен, че има обособени зали за срещи, има и места за неформален контакт като зоните за релакс, "телефонните кабини" и много други локации, които допринасят за чувството на съвместна работа, но и осигуряват уединение, когато това е необходимо", казва Людмила Петрова.

В зоните за почивка всеки може да разпусне с различни забавления, като тенис на маса, бордови игри или пък пъзел. Но може би мястото в целия офис, което се усеща най-много като у дома, е холът.

Снимка 538876

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Да, на единия от етажите има истински хол с удобна мека мебел, огромна библиотека, игри и PlayStation. Това е мястото, на което в почти всеки един момент можеш да намериш някого да разпуска или да води разговор с колега. Всъщност Людмила Петрова споделя, че в някои случаи от компанията ползват хола и за професионални срещи със свои клиенти и партньори, тъй като обстановката там е приятна и предразполагаща.

Другото нещо, което не може да остане незабелязано в офиса на "БНП Париба Лични Финанси", е това, че той е наистина зелен. В пряк и в преносен смисъл. Освен, че отпадъците се събират разделно и се използва по-малко хартия, навсякъде са разположени саксии с растения. На двата етажа те наброяват около 200, като служителите сами полагат грижи за тях.

Снимка 538873

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

А измежду тях е и дървото на звездите от екипа на компанията. Това е място, на което могат да бъдат намерени снимките и имената на колегите, представили се отлично в работата си. "Звездите" по него се сменят на няколко седмици, като там място може да намери всеки.

По отношение на начина на работа може би най-отличаващото нещо е фактът, че никой няма определено работно място. "Никой не разполага с личен офис - нито управителят, нито висшият мениджмънт. Всеки има същото работно място и разполага със същото техническо оборудване като колегата си. Така постигаме гъвкавост, базирана на това, от което реално се нуждаем - да се концентрираме, но и да работим заедно и да споделяме идеи, опит и най-вече ентусиазъм", посочва Жозе Салойо.

Жозе Салойо: Моето любимо място в офиса, където работя често, са високите маси

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Жозе Салойо: Моето любимо място в офиса, където работя често, са високите маси

"Аз лично най-много харесвам да работя на високите маси. Много често можете да ме откриете и в зоната за споделена работа, където се включвам в срещите на екипите. За мен това е особено зареждащо, защото искам да съм близо до хората и да споделям всеки етап от работата с колегите. Разбира се, много обичам и кафе зоните, където мога да се отпусна или да проведа по-неформален разговор", споделя още той.

Според Жозе Салойо двете ключови думи, които могат да опишат офиса на "БНП Париба Лични Финанси" в София, са дом и динамика. "В основата на визията е заложен стремежът ни да създадем усещане за дом, но и за движение, за динамика, за непрекъснато промяна. Работната среда отразява динамиката на нашата компания и ценностите, върху които е изградена и които отстоява от създаването си, и ще отстоява и в бъдеще", обобщава той.