Няма правила, по които да проектираме перфектния офис. Но няколко характеристики - много, от които могат да бъдат намерени сред победителите в тазгодишната класация за най-добри работни пространства - се очертават като показателни за това какво е атрактивно за 2019 г.

Списание Inc. прави това проучване и разговаря със специалистите по дизайн във фирмите, проектиращи някои от най-модерните централи днес. Ето какво споделят те:

Снимка 442502

Източник: iStock

1. Комбинация между старо и ново

Все по-популярни стават офисите, които поддържат чертите на оригиналното пространство и към тях прибавят елементи, които ги правят едновременно модерни и съобразени с идентичността на компанията. В Портланд, Орегон офис на финтех компанията Expensify се помещава в сградата на 100-годишната First National Bank. Toй определено е представител на модерните работни пространства от 21 век, но и много от оригиналните му дизайнерски елементи остават непокътнати.

Снимка 442503

Източник: iStock

2. Разнообразни места за сядане

Първо, тенденция бяха отворените офис пространства, но вече останаха малко по-назад. Сега компаниите експериментират с новата идея за това служителите да избират на какъв тип място искат да стоят и работят. Фирмите стават все по-гъвкави със своите политики за различните работни пространства, споделя съоснователят на OfficeUntitled Кристиан Робърт и съответно проектират офисите си, имайки това предвид.

Така служителите могат всеки ден да избират различна гледка от работното си място. В седалището на шведската маркетингова компания Digital Luxury Group всеки си има определено бюро, но може и да се работи от различни обособени кътчета, на удобни големи столове или на високи маси за кафе.

Снимка 442505

Източник: iStock

3. Технологично модернизиране на конферентните зали

Новите технологии водят до постоянното модернизиране на конферентните зали, но използването на всичките функции в тях понякога може да е проблем за служителите. Сега изкуственият интелект прави прилагането на технологията по-безпроблемно.

Според Дейвид Галуло, изпълнителен директор на дизайнерската фирма Rapt Studio, компаниите инсталират нови технологични приспособления и осветителни системи, които с Bluetooth могат да открият кога определен служител е влязъл в стаята и да коригират настройките си според неговото желание.

Може би, вече идва краят на дните, когато първите 10 минути от срещата минават в настройки на проектора и на конферентни разговори. "Това позволява дигиталното наслагване да подобри преживяването", казва той "а не да бъде бариера за него".

Снимка 442521

Източник: iStock

4. Цветови иновации

Цветното блокиране (color-blocking), концепция, популярна в модния свят, включва комбиниране на плътни цветове, които са далеч един от друг в традиционната цветова гама. Така се получават свежи комбинации, привличащи вниманието. Ярко розово се среща със зелено, а синьо контрастира с жълто и оранжево. Някои офиси, като този на музикалната медийна компания Fuse, придават на различните пространства собствени отличителни цветове. Това помага на посетителите и новодошлите да се ориентират в офиса като същевременно се създава запомняща се атмосфера, изглеждаща особено интересно отдалеч.

Снимка 442522

Източник: iStock

5. Офиси, които не приличат на офиси

Създавайки си нови централи, някои компании черпят идеи не от други офис пространства, а от такива като фитнес зали или хотели. Галуло посочва за пример лобитата на бутиковата верига хотели Ace Hotel, която има локации в Ню Йорк и няколко други градове, които често са пълни с посетители, работещи от лаптопите си. "Това трябва да ни насочва към вариантите за проектиране на работното място", казва той. В много от по-новите работни пространства обичайното офис осветление и мебели се заменят с бутиково и уютно обзавеждане. "Ще ви бъде трудно да ги наречете офиси", споделя Галуло.

Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите: Kaufland IT Hub

Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите: Kaufland IT Hub

Компанията, която за 2 години увеличи екипа си 14 пъти и трябваше да наеме втори офис в столицата