Цените на желаните имоти в Обединеното кралство достигнаха рекордни нива във всеки регион на страната, според последните данни от жилищния пазар, цитирани от Guardian. Това се случва на фона на мнението на все повече експерти, че бумът на пандемията най-накрая започва да отслабва.

Средната цена на имотите, които излизат на пазара, се е повишила с 0,8% за месец през юни до трети пореден рекорд тази година от £336 073, показват данни на Rightmove - уебсайт за обяви за имоти.

Брокери отчичат паническо купуване на имоти на фона на растящите цени на жилищата по света

Брокери отчичат паническо купуване на имоти на фона на растящите цени на жилищата по света

Лихвите по кредитите остават на ниски нива, чуждестранните инвеститори ще дадат още по-голям тласък на имотните пазарите

Това е най-голямото увеличение от 2015-а година Въпреки това, огромното увеличение на продажбите в сравнение с периода от преди пандемията изглежда намалява. Броят на продажбите, договорени през май, беше 17% спрямо същия период на 2019 г., след като продажбите през април са бяха увеличили с 45% в сравнение с две години по-рано.

Икономистите от сектора на жилищното строителство са изненадани от силата на британския бум на цените на жилищата по време на кризата, породена от пандемията.

Анди Халдейн, главният икономист на Bank of England, заяви, че британският жилищен пазар е "буквално гори" заради правителствените облекчения по отношение на германския данък, както и увеличеното търсене от по-богатите домакинства с повече спестявания след блокировките в страната.

От появата на Covid-19 се търси и повече пространство, което още повече повишава цените в някои области.

Страхът "да не пропусна" вдигна цените на имотите във Великобритания до рекордни нива

Страхът "да не пропусна" вдигна цените на имотите във Великобритания до рекордни нива

Според брокерите имотите ще продължат да поскъпват

Тим Банистър, директор на данните за имоти на Rightmove заяви, че има "ранни признаци на забавяне на неистовите темпове на продажбите на къщи, въпреки че това отчасти се дължи на високите цени, съчетани с броя на продадените имоти и рекордно ниското ниво на лихвите".

Отделни данни от Службата за национална статистика въз основа на извършени покупки показват по-ниски средни цени на жилищата. Цените на жилищата достигнаха връх от 256 000 британски лири през март тази година.

Покупките на имоти у нас растат през първото тримесечие на 2021 година

Покупките на имоти у нас растат през първото тримесечие на 2021 година

Жилищният пазар стартита още по-успешна 2021 година