След успешната 2020 г., в която имотният пазар остана слабо засегнат от пандемията, жилищният пазар в София стартира нова, още по-успешна 2021 г, пише БНР.

"Първото тримесечие показа изключителен ръст, какъвто ние, като експерти в този бранш, не сме забелязвали в последните няколко години". Това заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти".

В столицата ръстът на обема от сделки за първото тримесечие на 2021 спрямо 2020 г. е 26%. В Пловдив - 34%. Това далеч не са само два града. Подобен ръст има в Плевен с около 20%, в Сливен над 30%. В Бургас 12%. В цялата страна ръстът е около 17% за първото тримесечие.

След всеки локдаун имаме силно тримесечие

Ипотечно финансиране при ниски лихвени проценти, продължаващият ръст на доходите и сравнително стабилната икономическа среда, продължават да влияят положително на жилищния пазар.

Как да финансираме покупка на недвижим имот?

"В момента пазарът е доста стабилен. Факт е, че пандемията не успя да се отрази на този пазар, както се отрази на някои други пазари, като транспортния и туристическия", заяви Тихомир Тошев, кредитен експерт.

Интересът към покупките на жилища се увеличи, както и този към теглене на кредит. Основно заради това, че лихвите по кредитите останаха ниски. В момента пазарът продължава да работи при лихви между 2,5 и 3%.

Ако искаме да купим жилище за инвестиция, трябва да направим доста добра преценка.

Жилището за инвестиция означава, че то да се отдава под наем, да носи доходност, отделно и да имаме добра перспектива, че цените му през следващата година ще нараснат със самото жилище.

Трябва да се преценява добре, да се избират големите градове у нас, където търсенето на имоти под наем е по-значително. Кризата не се отрази на пазара на покупко-продажби, но се отрази на пазара на наеми, коментират още експертите.