Изглежда няма да има край за жилищната криза в Германия, или поне няма да настъпи скоро. Имотната криза може да се задълбочава още. Почти половината от строителните предприемачи в страната се оплакват от недостатъчни поръчки и един на всеки 10 съобщават за финансови затруднения, пише Bloomberg.

Жилищният сектор в Германия затъва още

49,1% от строителните предприемачи се оплакват от липса на нови поръчки, спрямо 48,7% през предходния месец, според проучване на института Ifo. Това представлява осмото поредно увеличение и най-високото ниво откакто се провеждат проучвания през 1991 г.

Броят на компаниите във финансово затруднение се е увеличил до 11,1%, като преди това топва число е било 9,9%.

"Строителните предприемачи масово губят клиенти", коментира Клаус Волрабе, който е ръководител на проучванията в Ifo.

Какво "дърпа" икономиката на Германия надолу?

Какво "дърпа" икономиката на Германия надолу?

Значителният спад в жилищното строителство и новите поръчки и големият спад в достъпността, са едни от основните предизвикателства

Много проекти просто не си струват, заради нарастващите разходи за строителство и по-високите лихвени проценти, а напрежението върху строителите може да засегне дългосрочния строителен капацитет и да засили недостига на жилища.

Управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц обеща да строи 400 000 жилища годишно, но засега изглежда, че няма да я постигне.

Доверието на бизнеса в сектора на жилищното строителство достигна рекордно ниско ниво, според проучването. Въздействието от изпадането в несъстоятелност на Signa на австрийския имотен магнат Рене Бенко все още предстои да се види, според доклада.

Значителният спад в жилищното строителство и новите поръчки и големият спад в достъпността, са едни от основните предизвикателства пред икономическата мощ на Европа и това ще остане и през през 2024 г.