Как изглежда модерният офис? Той може да има много лица, а големите зали в лъскавите бизнес сгради, появили се през последните години у нас, са само едно от тях. Другото, което набира все по-голяма популярност, са т.нар. споделени офиси, които успяват да съчетаят в себе си уюта на дома и практичността на традиционните работни пространства.

Те се превръщат в по-добрата алтернатива на бюрото вкъщи за хората със свободни професии. В същото време са и предпочитан вариант за стартиращите компании. За това какви са предимствата на споделените офиси пред традиционните в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR разказва Таня Терзийска, която преди половин година отваря един от новите такива в столицата, носещ името Worky.

Таня Терзийска

Източник: Money.bg/Теодор Пенчев

Таня Терзийска

"Първото, което лежи в тяхната концепция, е да дадат усещане за общност на техните ползватели. Хората, които най-често използват споделени офиси, са със свободни професии, работят от разстояние за други компании - от Тайланд до Америка. И за да не стоят в дома си обикновено те използват такива места, където се създава екосистема от хора с различна компетентност", казва тя.

По думите на Таня към споледените офиси се насочват най-вече специалисти в ИТ сферата, в дигиталния маркетинг, както и на други, на които им се налага да работят по различни проекти за разнообразни клиенти.

"Най-честите ползватели са българи, които работят дистанционно за различни точки на света. Някои са правни консултанти, други са такива, свързани с фармацевтичния бизнес. Като локация те живеят в България, но работят за клиенти, намиращи се в друга държава", обяснява тя.

Снимка 464896

Източник: Money.bg/Теодор Пенчев

Според Таня хората със свободни професии рано или късно се сблъскват с рутината на работата в дома, ако правят това по-дълго време. Друга причина, поради която залагат на новата концепция на споделените офиси, е възможността там да се срещат със свои клиенти и партньори.

"Когато работиш в корпоративния свят тези дни на т.нар. домашен офис са нещо много желано първите пъти, когато можеш да ги ползват. Да работиш по пижама, цял ден да си на дивана или в леглото, първоначално е прекрасно. Но оттам насетне влизаш в една ужасна рутина и битовизъм и често между задачите се грижиш за домакинството и по този начин губиш концентрация. Идвайки в такова споделено пространство първото, че ти не губиш обичайната рутина да си организираш деня, а другото е, че общуваш с много разнообразни хора, които много често ти помагат да видиш някой работен казус от различна гледна точка", споделя Таня и добавя още:

"Може би последно, но не по важност различно от дома е, че тук можеш да си поканиш различни клиенти на среща. А колкото и да си продуктивен, проектите си няма как да ги показваш в дома си на клиентите.".

Снимка 464897

Източник: Money.bg/Теодор Пенчев

В България и по-конкретно в София вече има избор от различни по тип споделени офиси - от такива, които са по-малки и подходящи за самостоятелна работа, до по-големи, които предлагат удобства за стартиращи компании. По нейните думи у нас има възможност концепцията да става по-популярна в различни градове от столицата.

"Има споделени офиси в Банско, във Варна, така че преди всичко на туристическите дестинации в България задължително ще се появят. За градовете, тип Русе, Стара Загора, не мога да кажа със сигурност, но за туристическите дестинации, където идват много чужденци, съвсем логично да се появят все повече и повече", смята Таня.

Още акценти от разговора с нея можете да видите във видеото.