Инфлацията в Турция нарасна през септември до 24-годишен връх от 83,5%. Нейното ускоряване за 16-и пореден месец беше подсилено от слабостта на местната валута (турската лира) и негативните последици от руската военна инвазия в Украйна, които се изразяват в продължаващо силно поскъпване на цените на суровините.

Индексът на потребителските цени (CPI) в Турция се повиши през септември с 3,1% спрямо август, показват данни на официалната статистика на страната, съобщи БНР.

Спрямо година по-рано инфлацията през септември се ускори до нов 24-годишен връх от 83,5% на годишна база, спрямо 80,2% през месец август. Това е най-висока инфлация в страна от юли 1998 г. насам и е много по-висока от тази през септември 2021 г., която беше на ниво от "едва" 19,6%.

Най-драстичен ръст през септември на годишна база имаше при транспортните цени (скок със 117%), в резултат на рязкото повишаване на енергийните цени на фона на войната в Украйна. Следва повишаването на цените при храните и безалкохолните напитки (с 93%), на мебелите и домакинското оборудване (повишение с 90%), на жилищата (с 85%), на алкохолните напитки и тютюневите изделия (с 82%) и на цените в хотелите, кафенетата и ресторантите (повишение с 81%).

Най-слабото годишно увеличение на цените в Турция през септември се наблюдава в сферата на комуникациите (повишение с 31%), образование (с 37%), облекло и обувки (с 40%) и здравеопазване (с 61%).

Към края на септември турската Централна банка намали основната си лихва до 12% от 13%, въпреки рязкото повишаване на цените на стоките в страната, като банката отново заяви, че очаква да започне понижение на темпа на инфлацията.

На фона на инфлацията централната банка на Турция  намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта

На фона на инфлацията централната банка на Турция намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта

Икономисти очакваха основният лихвен процент да остане стабилен до края на годината