Централната банка на Турция изненада пазарите в четвъртък, като намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта, на фона на растящата инфлация, предадоха турски медии.

Централната банка на страната се позова на "отслабващите ефекти на геополитическите рискове". Повечето икономисти очакваха основният лихвен процент да остане стабилен до края на годината. Той е стабилен от януари, когато централната банка CBRT спря цикъла на облекчаване след съкращенията си с общо 500 базисни пункта от септември миналата година.

Годишната инфлация в Турция нарасна с по-бавно от очакваното темпо през юли, но все пак достигна нов 24-годишен връх от близо 80% на годишна база, заради скока на цените на енергията поради инвазията на Русия в Украйна.

CBRT повиши прогнозата си за инфлацията в края на годината до 60,4% миналия месец и достигна връх от близо 90% през есента.

През юни президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща, че правителството му ще продължи да намалява лихвените проценти вместо да има повишения.

Правителството има поет ангажимент да стимулира производството, износа и заетостта с политика на ниски лихви.