Ако се уплашени от заплахата от рецесия, запомнете, че сега е моментът да се подготвите, а не да се панирате. Притесненията за икономиката на Съединените американски щати и света се засилиха тази седмица след сигнал от пазара на дълг.

Но без кристална топка остава неясно кога ще дойде рецесията. Финансовите експерти казват, че ако предприемете определени стъпки, ще спечелите без значение състоянието на икономиката. Те обаче помагат още повече при спад, пише AP.

Не се панирайте

Отдавнашният съвет препоръчва: не се панирайте и продължавайте да изпълнявате своя финансов план (имате такъв, нали?).

Съветът е солиден, коментира Дан Кийди, главен стратег по финансово планиране в TIAA. Но е неинтуитивен за повечето хора. "Трудно е да не правиш нищо, но най-добрата инвестиционна стратегия е дългосрочната. Ако купувате и продавате активи често, най-вероятно го правите на основа своите емоции - паника или надежда".

Ако не можете да стоите и да не правите нищо в лицето на задаващата се рецесия, използвайките този натиск като повод да проверите и промените, ако е нужно, своя план. Същите ли са целите ви? Инвестициите ви там ли са, където ги искате? Има смисъл периодично да ребалансирате портфолиото си, за да се уверите, че един или друг сегмент не "тежи" твърде много. Това важи особено при дълъг "бичи" период на пазара на акции, какъвто видяхме.

Така, ако когато сте започнали 60% от парите ви са били в акции, а 40% в облигации, днес делът на акциите може да е далеч по-голям. Какъвто и да е, помнете, че може да загубите (на хартия) до 10-20% от стойността на инвестицията.

Макар да е трудно, трябва да устоите на желанието да купувате и продавате само заради пазарните условия. Инвеститорите, които продадоха по време на последната рецесия, най-вероятно са претърпели загубили или след това са изпуснали ръста на пазара през следващите години.

Ако не можете да сте обективни, казва Кийди, потърсете съвет от специалист.

И се опитайте да не се вглеждате твърде много в спадовете и ръстовете на пазара. Също така помнете, че рецесията е нормална част от икономическите цикли.

"Съветът е: не се панирайте", казва Лорън Анастасио от SoFi. "Но това не означава, че няма стъпки, които да предприемете, за да сте готови за това, което предстои".

Пестете

Един от най-умните ходове, които някой може да предприеме, е да изгради фонд, в който да скъта пари, които да използва при нужда. Това е добра идея без значение дали очакваме рецесия, или не. Но наличието му може да се окаже много важно при спад.

Рецесията обикновено идва заедно със загуба на работни места. И фондът за спешни случаи може да послужи точно в такъв момент. Дори и тези, които имат сигурно място, трябва да са готови за евентуален спад на доходите: временно премахване на бонусите или друго.

Експертите препоръчват да имате спестени средства, които да са достатъчни да покрият разходите ви за между три и девет месеца.

Изплатете дълговете си

Важно е да и да изплатите всички дългове с висока лихва, които имате. Ранното изплащане на заеми е една от най-сигурните инвестиции, които може да направите, защото възвръщаемостта е гарантирана, спрямо случая, в който продължавате да внасяте вноски.

Изплащането му ще ви освободи и възможност за получаването на нов заем, ако такъв е нужен. Ако имате твърде много задължения, в период на рецесия банките може да приемат по-строги правила.

Правете добрия избор

Да, няма нуждате да го казваме, но преценявайте добре, когато правите големи финансови решения. Ако сте на ръба да може да си позволите нов дом или автомобил, отложете го.

Ако знаете, че през следващите години ще имате нужда от определени средства за нещо: сватба, раждане на дете или друго, не ги влагайте в нещо, в което може да ги загубите.

Лихвената крива се обърна. И сега какво?

Лихвената крива се обърна. И сега какво?

В исторически план акциите имат тенденция да тръгват нагоре