Германците държат средно 107 евро в портфейлите си, а още 1364 евро в брой като спестявания в дома си или в сейф. Това изчисляват от Bundesbank, цитирани от Der Spiegel.

Според него повече от половината от анкетираните хора посочват като причина за съхраняването на по-голям обем пари в брой ниските лихвени проценти, които засягат доходността от банковите депозити.

Също така трябва да се има предвид, че Германия е една от държавите в Европа, където парите в брой са на особена почит. Така проучването показва, че 55% от запитаните признават, че кешът е основно средство за разплащане за тях.

Все пак от финансовата институция обясняват, че обемът на държаните пари в брой варира според възрастта и други фактори.

"По-възрастните хора с по-високи доходи и самостоятелно заетите лица средно са държали най-високите суми", се казва в документа, пише BloombergTV България. В същото време младите хора държат по-малко пари в брой, но при тях от значение е, че разполагат и с по-малко средства.

Отрицателните лихви в страната засягат и банковия сектор. В началото на годината стана ясно, че кешът, който пазят в трезорите си финансовите институции в Германия, е скочил до рекордните 43,3 милиарда евро или иначе казано три пъти повече в сравнение с 2014 година.

Германските банки държат толкова пари в брой, че имат нужда от нови трезори

Германските банки държат толкова пари в брой, че имат нужда от нови трезори

И вината се пада на политиката на Европейската централна банка

Пазените от банките пари в брой обаче се оказват толкова много, че мястото в трезорите им вече се изчерпва. И те търсят да наемат частни трезори, където да преместят част от тях.

Що се отнася до ефекта на коронавируса върху склонността към ползване на пари в брой, то според актуални данни потребителите предпочитат именно кеша.

Проучването показа значително увеличаване на банкнотите в обръщение в страни като САЩ, Канада, Италия, Испания, Германия, Франция, Австралия, Бразилия и Русия.

"Блокирането на икономиката и засиленото влияние на онлайн търговията в момента, намаляват традиционната функция на банкнотите като средство за размяна, но изглежда, че това се компенсира от паническо заделяне на пари в брой", пишат бившия централен банкер в Английската централна банка Чарлз Гудхарт и съавторът на доклада Джонатан Ашърт в изследване.

Коронавирусът не успя да убие кеша. Хората трупат все повече пари в брой

Коронавирусът не успя да убие кеша. Хората трупат все повече пари в брой

По време на блокировките бяха стимулирани онлайн продажбите, а много физически магазини са приемали само картови плащания