Единствената възможност за спасение от "рестартирането на глобалните финанси", което ще позволи на централните банки да торпилират самата банкова система, ще бъде биткойн, каза главният изпълнителен директор на платформата за търговия с криптовалути BnkToTheFuture Саймън Диксън в последния епизод на новинарската програма Keiser Report, предаде Cointelegraph.

Причината за слабото състояние на финансовата сфера са именно действията на централните банки, а поводът - пандемията от коронавирус, като според него здравните последици от заболяването далеч няма да са най-тежките ефекти.

Всъщност цената проблемите и увеличаването на правомощията на правителствата и централните банки ще бъде понесена от най-затруднените в състоянието на криза. "Данъкоплатците и тези, които са принудени да разчитат на фиатните пари, ще платят цената", каза Диксън.

Пандемията промени навиците на използване на биткойн – ето как

Пандемията промени навиците на използване на биткойн – ето как

Сред пострадалите сфери е търговията в тъмната мрежа

"Смятам, че ще видим истинската атака от централните банки срещу традиционните банки, докато неизбежно изпитваме тежките последици от, на практика, най-голямата в света регулирана схема на Понци", посочи още той, говорейки за необезпечените средства и банкирането с частични резерви.

Прогнозата на предприемача е, че търговските банки ще бъдат оставени да фалират, а фиатните пари ще бъдат заменени от дигитални парични сметки, поддържани от централните банки. "Ще свършим с много, много по-лоша версия на фиатните валути, които имаме днес, под формата на дългови жетони в централните банки."