Всяка криза и ръст на безработицата променят начина, по който потребителите са свикнали да извършват ежедневните си дейности. Затова не е изненадващо, че те водят и до корекции на начина, по който се използват криптовалутите. Най-популярната сред тях - биткойн, е представителна за новите нагласи на използващите дигитални активи.

Данните за използването ѝ показват, че между юли 2019 г. и 9 март 2020 г. се наблюдава силна позитивна корелация между цената на биткойн и използването му за покупки - колкото повече стойността му расте, толкова по-използван става. След началото на миналия месец обаче тази корелация се понижава наполовина и употребата на криптовалутата се понижава, показва нов анализ на Chainalysis.

Главният изпълнителен директор на Virgin: 1% от спестяванията на всеки трябва да са в биткойн

Главният изпълнителен директор на Virgin: 1% от спестяванията на всеки трябва да са в биткойн

Според Чамат Палихапития криптовалутата не е обвързана с високорисковата фиатна система

Поради тази причина в момента биткойн се използва значително повече в транзакции, въпреки че цената му се понижава, отколкото би могло да се очаква иначе. На практика вече употребата му не е пряко свързана с неговата цена.

Напоследък се наблюдава и удар върху транзакциите в тъмната мрежа, които обикновено имат лека обратнопропорционална зависимост с цената на валутата. От началото на кризата обаче тя се обърна и затвърди. Благодарение на това употребата на актива за нелегални дейности напоследък се срина.

"Скорошните доклади показват, че мексиканските наркокартели изпитват все по-големи трудности в откриването на фентанил, тъй като китайската провинция Хубей - глобален хъб в производството му - се превърна в епицентър на заразата", посочват анализаторите от Chainalysis. "Поради това възможностите на търговците в тъмната мрежа да правят бизнес понесоха удар."

Два нови фонда ще позволят на свръхбогатите да инвестират в биткойн

Два нови фонда ще позволят на свръхбогатите да инвестират в биткойн

Основателят им Май Новограц предвижда вълна от предоставяне на криптоуслуги от конвенционалните фондове

В миналото се наблюдаваше и позитивна корелация между цената на биткойн и употребата му за хазарт, но от началото на март двете вече не са свързани.