Изпълнителният директор на интернет платформата Amazon и шеф на компанията Blue Origin Джеф Безос разкри името и параметрите на бъдещата ракета, с която ще се извършват полети до Космоса за туристи.

Ракетата на Blue Origin се казва New Glenn и е кръстена на първия американски астронавт Джон Глен.

От снимките на компанията става ясно, че космическият апарат ще бъде гигант – доста по-голям от голямата версия на Falcon на SpaceX и на Delta IV Heavy на United Launch Alliance (собственост на Boeing).

Състезанието в космическия бизнес продължава. Индия изстреля 20 сателита в една ракета

Състезанието в космическия бизнес продължава. Индия изстреля 20 сателита в една ракета

Делхи ще търси клиенти за нискобюджетната си нова технология

Диаметърът на ракетата ще бъде 7 метра, а височината й ще варира между 82 и 95 метра. С по-малката версия на New Glenn ще могат да се изпращат сателити и хора в рамките на околоземната орбита. По-голямата ще може да лети и извън нея, пише сайтът The Verge.

Космическата машина ще бъде задвижвана от седем двигателя BE-4s, който модел от Blue Origin представиха скоро. По думите на Джеф Безос тя ще бъде значително по-мощна от Falcon Haevy на SpaceX.

В началото на годината той обяви, че тестовите полети ще започнат през 2017 година, а през 2018 година ще стартират първите полети на клиенти астронавти.

Снимка 253031

Източник: blueorigin.com