Тези, които искат да пропуснат опашките при касите и машините за билети на метростанциите в столицата, вече могат да ползват електронната алтернатива Tickey.

Тя представлява безплатно мобилно приложение за устройства с iOS и Android, чрез която билетите за ползване на метрото могат да се плащат електронно.

Услугата вече е достъпна на общо пет станции - "Люлин", "Константин Величков", "СУ Св. Климент Охридски", "Сердика" и "Бизнес парк".

Когато пътникът, ползващ софтуера, се намира на метростанцията, той трябва да се насочи към обозначеният турникет на Tickey, обясняват във видео от компанията, създала приложението.

За да премине, той трябва да отвори app-а и да купи билет през него. В случай, че има проверка на редовността на пътниците, докато потребителят на Tickey пътува, то той трябва само да отвори приложението и да покаже закупения онлайн билет.

Софтуерът е разработен от едноименния старт-ъп, създаден в София през 2014 година. През май същата година компанията печели трето място в категорията "Иновации" в рамките на StartUp Weekend Sofia Mobile.