Поредната атака срещу Кримския мост и последвалите удари по руски боен кораб и по танкер в Керченския пролив показаха по нов начин, че войната в Украйна не е като предходните. В началото ѝ отбраняващата се страна, без да има предимство във въздуха, унищожи с дронове огромно количество танкове на агресора, а сега прави същото в Черно море - почти без останали бойни кораби тормози флота на врага с безпилотни катери.

За морското оръжие, с което Давид се изправя срещу Голиат, разбрахме малко повече в последните дни. Оказва се, че Украйна използва няколко различни модела заредени с екплозив плаващи дронове и най-големият и мощен от тях - Sea Baby, тепърва ще се използва срещу най-укрепените цели.

Контекст: Украинският флот на практика спря да съществува още в първите седмици на войната. Флагманската фрегата "Хетман Сагайдачний" беше потопена, за да избегне плен още на 3 март миналата година. Още в първия ден на сраженията корветата "Виница" потъна след руска атака.

Командният кораб "Донбас" беше унищожен в пристанището на Мариупол, а освен него към дъното отидоха още много патрулни и спомагателни съдове.

България от месеци тайно произвежда за Украйна снаряди от натовски калибър за над $400 милиона

България от месеци тайно произвежда за Украйна снаряди от натовски калибър за над $400 милиона

Мунициите са платени от американска фирма, сделката е от времето на служебния кабинет

Украинските ВМС бяха в лошо състояние още от събитията в Крим през 2014 г., а и години преди това страдаха от липса на финансиране.

Така нападната от Русия страна се наложи да прибегне към нетрадиционни мерки, за да отвърне на руския флот.

Детайли: Украинските сили за сигурност (СБУ) за първи път показаха пред камерата на CNN най-мощния си морски дрон, наречен Sea Baby. Именно с него беше атакувана единствената директна връзка между Русия и Крим.

По думите на ръководителя на СБУ Васил Малюк, работата по роботизирания катер е започнала малко след нахлуването на Русия в родината му, като той е категоричен, че Sea Baby е изцяло продукт на украинската военна промишленост: "Тези дронове се строят в подземен завод на територията на Украйна".

Sea Baby носи 850 килограма експлозив, което го прави подходящ за унищожаването на силно укрепени, но и слабо подвижни цели - например моста. По-компактните модели носят по-малко взрив, но са по-маневрени и с тях Украйна атакува кораби - като извадения от строя "Оленегорски горняк" и сериозно повредения танкер "Сиг".

Снимка 630269

Използваните за атаките машини са много по-евтини от своите цели (особено от струващия 4 млрд. долара мост), произвеждат се в пъти по-бързо и, което е решаващо в един продължителен конфликт, не излагат на опасност живота на собствените военни.

Турция обяви кога започва производство на бойни дронове Bayraktar в Украйна

Турция обяви кога започва производство на бойни дронове Bayraktar в Украйна

Срокът се удължава доста

Още нещо: Обща характеристика е, че дроновете са с модерна електроника и сателитна комуникация, която им позволява да действат на стотици километри от базите си. Една от успешните мисии беше чак в района на Новоросийск, а опитите за атака срещу корабите в Севастопол държат непрестанно руските ВМС нащрек и според анализатори ограничават мащаба на операциите, в които се ангажират те.

Какво следва: Малюк коментира пред CNN, че той и подчинените му готвят "нови и интересни операции във водите на Черно море". Това, че Украйна вече признава за ударите далеч от своята територия, показва немалка амбиция.