Въпреки официалните твърдения от времето на последното служебно правителство на президента Румен Радев, че България няма да даде ново оръжие на Украйна, от месеци на наша територия се произвеждат снаряди от натовски калибър, които след това отиват в нападната от Русия страна - макар военните ни заводи да твърдят, че все още не са усвоили този вид изделия. Това става ясно от разследване на специализирания военен портал Defense One.

Контекст: Българският военно-промишлен комплекс е в голямата си част създаден и развит по времето на Варшавския договор. Поради тази причина и артилерийските снаряди, произвеждани през годините у нас, са от съветски калибри, например 152 милиметра. Те не са съвместими с оръдията, използвани от натовските страни.

Именно такива системи обаче Украйна започна да внедрява в своята армия след 2014 г. В момента те са в интензивна употреба, като според Defense One по руските сили всеки месец се изстрелват по 240 000 снаряда - САЩ произвеждат толкова за цяла година.

"Крепост" на бойното поле: Украйна ще произвежда танка "Оплот"

"Крепост" на бойното поле: Украйна ще произвежда танка "Оплот"

Машината запазва плюсовете на съветските модели, но и решава основния им проблем

Затова и Вашингтон с помощта на частни подизпълнители търси други източници на боеприпаси за украинската армия.

Детайли: Най-големият рамков договор за доставка на артилерийски снаряди беше подписан между американската армия, гиганта Northrop Grumman и по-малката компания Global Military Products с начална дата на доставките през март.

Defense One разполага с вътрешен документ от Федералната система за обществени поръчки, според която именно Global Military Products ще получат по-голямата част от парите - 402 млн. долара, а снарядите ще дойдат от България.

Началото на изпълнението на договора е в края на януари 2023 г. По това време служебен премиер е Гълъб Донев, назначен от президента Румен Радев.

С 402 млн. долара могат да се купят до 800 000 снаряда.

Става още по-интересно: Даже и най-подкрепящите Украйна политици и експерти у нас до момента твърдяха, че България не може да помогне на Украйна с артилерийски снаряди. Причината - производството на изделия с калибър 155 милиметра е само "в експериментална фаза". Тази теза защитава и новият военен министър Тодор Тагарев.

Това очевидно се разминава с документите по сделката, която очевидно е била реализирана като формален експерт за САЩ, отбелязва онлайн изданието.

За трети път тази година вдигат заплатите във ВМЗ "Сопот"

За трети път тази година вдигат заплатите във ВМЗ "Сопот"

Общото увеличение на възнагражденията е близо 50%

Български официални представители са посочили на Defense One две родни компании, които експериментират с натовски калибри - ВМЗ Сопот и "Трансмобил". Те рекламират такива снаряди на сайтовете си.

В случая на ВМЗ 155-милиметровият снаряд е в секцията с концептуални модели и от завода са заявили за Defense One, че не са в състояние да го произвеждат на този етап. В случая с "Трансмобил" това изделие е поместено сред останалата продукция на компанията. Тя не е върнала отговор на запитванията на американската медия.

Кой е купувачът: Макар и по-малка от Northrop Grumman, Global Military Products не е компания без история. Включително - история у нас.

NYT показа как конфликтът в Украйна се отразява на българските градове с военни заводи

NYT показа как конфликтът в Украйна се отразява на българските градове с военни заводи

В обширен материал вестникът разказва за сложната организация по снабдяването на Киев с боеприпаси

Създадена през 2013 г., според медийни разследвания, тя е снабдявала с българско оръжие сирийските бунтовници, като Пентагонът ѝ е плащал по около 34 млн. долара годишно в периода 2016-2021 г.

Освен това, малко преди руската инвазия, тя е подписала споразумение с украинския държавен производител на оръжие "Укроборонпром" за внос на американска военна продукция.