Светът приземи всички изтребители F-35. САЩ и 11-те държави, които разполагат с бойните самолети, спряха полетите им по препоръка на Пентагона.

Военните предприеха радикалната мярка след първата катастрофа с най-скъпия самолет в историята. Причината е неизправност в двигателя на американските изтребители, която застрашава сигурността на полетите им.

САЩ може да изгуби 1/3 от новите си супер изтребители F-35

САЩ може да изгуби 1/3 от новите си супер изтребители F-35

Поддръжката на бойните самолети е непосилна за бюджета на армията

САЩ и неговите международни партньори - включително Великобритания и Израел - временно преустановяват полетите на F-35 за проверка на горивната тръба в двигателя на всички налични изтребители, съобщава AFP.

"Действието за извършване на инспекцията се основава на първоначалните данни от продължаващото разследване на F-35B, което се разби в околностите на Бофорт, Южна Каролина", каза в изявление директорът по публичните въпроси на програмата F-35 Джо ДелаВедова.

САЩ и Турция са в омагьосан кръг заради новите изтребители F-35

САЩ и Турция са в омагьосан кръг заради новите изтребители F-35

Анкара се нуждае от новите изтребители, но и Вашингтон се нуждае от турците за тях

По думите му подозрителните тръби за гориво ще бъдат премахнати и заменени. Самолетите с функциониращи тръби ще бъдат върнати в експлоатация. Очаква се проверките да приключат през следващите 24 до 48 часа.

Макар да не разполага с модела, който се разби, Израел също ще тества своите F-35 за евентуални дефекти. Страната беше първата, която използва супер модерния изтребител в реални бойни действия, поразявайки цели в Сирия.

Израел е първата държава, която използва изтребители F-35 в битка

Първа държава използва супер изтребителите F-35 в битка

Бойните самолети са поразили ирански складове и са унищожили ПВО системи в Сирия

Стартирала в началото на 90-те години на миналия век, програмата F-35 се смята за най-скъпата оръжейна система в историята на САЩ, с приблизителна стойност от около 400 млрд. долара и цел за производство на 2500 бойни самолета през следващите години.

Програмата за създаване на изтребителя F-35 Lightning II се превърна в най-скъпата в историята на производството на оръжия, като Вашингтон похарчи за нея около 1.5 трлн. долара. Изправени пред редица проблеми, разработчиците са надхвърлили планираната сума със стотици милиарди.

Защо Пентагонът не е доволен от F-35?

Защо Пентагонът не е доволен от F-35?

Доклад откри редица проблеми в изтребителите, за които САЩ трябва да плати 406,5 милиарда долара

Цената на един самолет F-35 е 150 млн. долара, а всеки час, в който е във въздуха, струва 35 000 долара. Дотук САЩ са похарчили над 320 млрд. долара за разработване и придобиване на повече от 2400 изтребителя, според доклад на Службата за отчетност на правителството, цитиран от NBC News.

В програмата участват Австралия, Великобритания, Дания, Израел, Италия, Норвегия, Турция, Холандия, Южна Корея, Япония, които ще получат различни модели на супер модерния изтребител.