Военновъздушните сили на САЩ може би ще трябва да намалят с една трета поръчаните нови изтребители F-35, ако не успеят да намалят разходите за тяхната поддръжка с 38% в рамките на десетилетие, показва собствен анализ, цитиран от Bloomberg.

Дефицитът ще принуди службата да извади 590 от бойните самолети от 1763-те, които смята да поръча, изчислява офисът на ВВС, натоварен с оценката на въздействието на F-35 върху операциите и бюджетите.

Докато Министерството на отбраната заяви, че е придобило контрол върху разходите за разработване и производство на флот от 2456 изтребителя F-35, оценявани на 406 млрд. долара, анализът подчертава настоящите и предстоящи предизвикателства за поддръжка и експлоатация на военните самолети.

Използването на модерните изтребители може да струва на САЩ 1.1 трлн. долара до 2070 г., според оценки на Пентагона.

Американските ВВС са изправени пред годишни разходи от 3.8 млрд. долара, които трябва да бъде намалени през следващото десетилетие. Те работят активно с Пентагона, за да постигнат 38% намаляване на разходите за поддръжка и експлоатация през 2028 г. от 38-те милиарда долара, изчислени през 2012 г.

Опасенията за поддръжката се добавят към проблемите, свързани с модерните изтребители: недостиг на части, недостъпни въздухоплавателни средства и технически въпроси, които трябва да бъдат разрешени в максимално кратки срокове. Самолетите трябва да преминат бойни изпитания и да влязат в пълномащабно производство след 2019 г.

Програмата се ускорява, тъй като Конгресът вече финансира 90 от изтребителите - с 20 повече от изискването.

Разходите за поддръжката на F-35 са предизвикателство и за съюзниците, които купуват самолета, като Великобритания, Австралия и Италия. Лондон купува 138 изтребителя и вече се притеснява от размера и обхвата на бъдещите разходи. Проблемът е, че таксите за поддръжка остават мистерия и всичко зависи от производителя Lockheed Martin.

Правителствени служби от САЩ изразяват възхищението си от способностите на модерния изтребител, но се опасяват, че ако не се променят плановете за поддръжка, военните рискуват да не могат да използват възможностите на самолета, който наскоро са купили.

Това е чувство, споделено от заместник-министъра Елън Лорд, отговаряща за покупката на най-добрите оръжия на Пентагона, която заяви пред репортери през януари, че "в момента не можем да си позволим разходите за поддръжка на F-35. И сме решили да променим това".