Крако, Италия

Градът датира от преди 1060 г. През цялата си хилядолетна история Крако е свидетел на много конфликти между монарси, жертва е политически идеологии и на много сблъсъци на армии. През 1963 г. последните 1800 жители са били принудени да напуснат Крако и са преместени в нов град- Крако Пескьера според Ancient Origins.

Въпреки че е изоставен, Крако остава една от популярните туристически дестинации в Италия.

Руби, Аризона

Руби е изоставен миньорски град в щата Аризона. Мината там е основана през 70-те години на миналия век, но сега е дом на огромни колонии от прилепи. Руби официално се превърна в град, когато отваря първата си поща през 1910 година. Останките от града сега се намират на частна земя и остават един от най-добре запазените западни градове в САЩ.

Градът и околността са били места на три ужасяващи двойни убийства, известни като убийствата на Руби.

Виттенум, Австралия

Основан през 1946 г., Виттенум е бил минен град в Западна Австралия. Наблизо е имало дефиле, пълно със син азбест, важен строителен материал в началото на 20-ти век. На фона на нарастващите опасения за здравето, намаляващото търсене на азбест доведе до затварянето на мината през 1966 г., като повечето от жителите се отдалечават, търсейки друга работа, според ABC. Виттенум е официално затворен през 2007 г. и австралийското правителство предприе стъпки за ограничаване на достъпа до бившия миньорски град и го премахна от всички официални карти.

Азбестовите влакна все още се намират в горния слой на почвата и въздуха около града, което прави опасно пребиваването дълго време там. Според документален филм, публикуван през декември 2019 г., остава само един жител.

Варосия, Кипър

Famagusta-Varosha 2007.JPG

Източник:Уикипедия

Някога градът е бил популярна туристическата дестинация, посещавана от знаменитости като Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън и Брижит Бардо. Сега обаче Варосия е град-призрак.

В началото на 70-те години Варосия е била една от най-популярните туристически дестинации в света, според BBC. През 1974 г. Турция напада Кипър.Води се битка в района около Варосия, а жителите бягат за да се спасят.

Според BBC градът остава изоставен и под контрола на турската армия от 1974 г. Той е ограден и никой освен военни никой друг не е допуснат до някога красивата туристическа дестинация.

Ашхабад, Туркменистан

Neutrality-Road-Ashgabat-2015.JPG

Източник:Уикипедия

Ашхабад е голям град, известен със своите мраморни сгради. Туркменистан е бивша държава от Съветския съюз, а лидерът й е сравняван често с Ким Чен-ун от Северна Корея. Президентът Сапармурат Ниязов планира "златна ера на Туркменистан" през 1991 г. Под негово ръководство се издигат толкова много сгради, че градът става известен с това, че в на територията има най-много мраморни сгради в света - 543 броя. Ашхабад има и най-голямото виенско колело в света.

Днес градът изглеждаа пуст. Това отчасти се дължи на изолираната култура на страната: Туркменистан е една от най-малко посещаваните страни в света.

Припят, Украйна - мястото на най-опустошителната ядрена катастрофа в историята

View of Chernobyl taken from Pripyat.JPG

Източник:Уикипедия

Градът е основан през през 1970 г., специално построен за настаняване на работниците в близката атомна електроцентрала. Припят разполага с над 13 000 апартамента, училища за 5000 деца, магазини и кафенета, кино, спортна зала, културен център, няколко фабрики и болница.

След като реакторът се взривил на 26 април 1986 г., освобождавайки радиация в околността, целият град е евакуиран, но късно. Хората от Припят са преместени в новият им дом - град Славутич.

Остров Хашима, Япония

Battle-Ship Island Nagasaki Japan.jpg

Източник:Уикипедия

Остров Хашима е изоставена земя, разположена край бреговете на Нагасаки, Япония. Първоначално той е дом на хора, работещи във въглищни мини и през 1887 г., остров Хашима бързо се разраства в остров с много бетонни високи сгради, в които живеят над 5000 души.

В крайна сметка мината се затваря през 1974 г. и хората напускат земята. Интересът към него обаче нараства поради интересна история и поразителна архитектура и пътуването до острова е възобновено през 2009 г. Остров Хашима може да бъде видян и като леговище на злодей във филма за Джеймс Бонд "Skyfall".

Въпреки че само малка част от острова е отворена за посетители той е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Воркута, Русия

Източник:Уикипедия

Някога е бил оживен град за добив на въглища. Воркута в Русия е основан като трудов лагер по време на ерата на Сталин. По-късно, когато производството на въглища скоча рязко, хора от цялата страна пристигат в Арктическия регион заради високо платените работни места.

Но когато Съветският съюз се разпада през 1991 г., по-голямата част от мините се затварят. Оттогава над 1 милион души са напуснали арктическата зона. Днес в град Воркута все още има 50 000 души, но околните малки градове са изоставени. Няколко жители остават селата. Те не могат да продадат домовете си и мнозина нямат достатъчно спестявания, за да се преместят.

Каякьой, Турция

Каякьой в Турция някога е оживена местност с около 2000 гръцки жители. През 1923 г. гръцко-турската война е принудила хората да напуснат домовете си и да бягат в Гърция. Около 350 домове и две гръцки православни църкви остават изоставени в Каякьой. Те седят празни и разпадащи се.

Тиандученг в Китай

Построен като огромен жилищен комплекс в предградията на Ханджоу и се смята за град-реплика на Париж. Има дори айфелова кула, но значителнипо-малка от оригинала. На територията му има реплика фонтан от Люксембургските градини.

С капацитета за над 10 000 жители градът остава почти без население, с изключение на служителите в близкия увеселителен парк с френска тематика, според City Lab.