"Гръцки огън", известен още като"течен огън" или "морски огън" е мистериозно запалително оръжие, което помага на могъщата Византийска империя да оцелее и гарантира, че ще продължи да упражнява своя суверенитет в продължение на много векове.

Използвайки уникална формула, която дори днешните учени не могат да разберат - византийците държали враговете си далеч от обширните си земи, които някога обхващали цяла Южна Европа, Северна Африка и Мала Азия.

Гръцкият огън спасява Константинопол, седалището на Византийската империя, от многократни обсади от арабите.

Дори след превземането на Византия враговете й така и не успяват да пресъздадат уникалната химическа смес, която генерира огън, способен да "разрязва" водата.

Гръцкият огън е създаден през седми век, най-вероятно е изобретение на Калиник от Хелиополис, еврейски архитект, който избягал от Сирия в Константинопол. Калиник експериментирал с различни материали, докато не открил сместа за запалителното оръжие. Той изпратил формулата на византийския император и властите разработили сифон, който работел донякъде като спринцовка, задвижвайки огнената смес към вражеските кораби.

Парите не миришат: Срещу $200 милиона Казахстан се съгласи да изхранва талибаните

Парите не миришат: $200 милиона и тази държава "забрави", че талибаните са терористи

Организацията все още законно е определена като терористична група от новите си търговкси партньори

Оръжие за унищожение

Гръцкият огън се използвал главно за подпалване на вражески кораби от безопасно разстояние. Способността му да остане запален във вода за определено време е неговата уникална сила. Говори се, че мистериозното византийско оръжие възпроизвеждало силен рев и много дим и било толкова ефективно, че врагът бягал при вида му.

Историческите записи казват, че гръцкият огън се залепвал върху каквато и повърхност да докосне. Удивителното е, че можел да бъде изгасен само със смес от оцет, пясък и стара урина, пише Greek Reporter.

Оръжие за масово унищожение било толкова мощно, че византийците пазели състава му в тайна. Семейство Калиник и византийските императори били единствените, които са знаели за тайната му формула, която се е предавала от поколение на поколение.

10 от най-объркващите и неразгадани и до днес древни мистерии

10 от най-объркващите и неразгадани и до днес древни мистерии

Египетски подводен град, перуанска крепост и мистериозна равнина с огромни "буркани"

Сяра, борова смола и негасена вар са предполагаемите съставки, но и до днешни дни не е постигнато действително пресъздаване на гръцкия огън.

Така в крайна сметка тайната на неговата смъртоносна рецепта е изгубена за историята.