Когато талибаните завзеха властта в Афганистан през 2021 г., съседите на север гледаха на това със смесица от безпокойство и ужас.

Две години по-късно Казахстан посрещна с червен килим талибанска делегация за бизнес форум, който се проведе в Астана на 2-3 август. 

Събитието, на което присъстваха 300 официални лица и представители на частния сектор от двете страни, доведе до сключване на търговски сделки за 200 милиона долара, които основно се състоят от ангажименти на Казахстан да снабди Афганистан със зърно и брашно.

Пристигащите гости бяха посрещнати на летището в столицата от вицепремиера - министър на търговията и интеграцията на Казахстан Серик Жумангарин.  Делегацията включва ръководителите на Централната банка на Афганистан, представители на големи частни банки, енергийната компания Da Afghanistan Breshna Sherkat (DABS), телекомуникационната компания Afghan Telecom (AfTel), афганистанската камара на телекомуникационната компания Afghan Telecom » (AfTel), Афганистанската камара за селскостопански продукти и добитък, Търговската и инвестиционна камара, както и селскостопански, фармацевтични, индустриални, транспортни и логистични, инженерни, текстилни и други компании в Афганистан.

Източник: Уебсайт на правителството на Казахстан

Пристигащите гости бяха посрещнати на летището в столицата от вицепремиера - министър на търговията и интеграцията на Казахстан Серик Жумангарин. Делегацията включва ръководителите на Централната банка на Афганистан, представители на големи частни банки, енергийната компания Da Afghanistan Breshna Sherkat (DABS), телекомуникационната компания Afghan Telecom (AfTel), афганистанската камара на телекомуникационната компания Afghan Telecom » (AfTel), Афганистанската камара за селскостопански продукти и добитък, Търговската и инвестиционна камара, както и селскостопански, фармацевтични, индустриални, транспортни и логистични, инженерни, текстилни и други компании в Афганистан.

Артур Ахметов, ръководител на Altyn Grain Group, износител на селскостопански продукти, каза пред репортери, че неговата компания е подписала договор с афганистанците за доставка на пшеница на стойност 23 милиона долара, което се равнява на 100 000 тона, годишно.

Сделката идва като глътка "свеж въздух" за местните износители на зърно, които водят загубена битка срещу руските си колеги. На неотдавнашна кръгла маса на Зърнения съюз на Казахстан Александър Малов, представител на лобистката група, се оплака, че през последните няколко години Казахстан е загубил значителни позиции заради евтиния руски износ в Киргизстан и Иран.

Сигурността за бъдещи доставки на храни от Казахстан е облекчение за Кабул. Миналата година Афганистан е внесъл 1,28 милиона тона казахстанско брашно, превръщайки се в един от трите най-големи купувачи на стоката, заедно с Таджикистан и Узбекистан. Само Афганистан купува около 70 процента от казахстанския износ на брашно. Казахстан от своя страна внася основно сладки, безалкохолни напитки от Афганистан.

С надеждата да постигне напредък в програмата си за увеличаване на износа на зърно за Афганистан, Казахстан настоява за навременно изграждане на зърнен терминал на източната граница на Туркменистан.

Двустранната търговия миналата година нарасна до 1 милиард долара, два пъти повече от 2021 г., годината, в която талибаните завзеха властта. Астана казва, че иска тази цифра да нарасне до 3 милиарда долара, без да посочва дата в бъдещето.

Казахстан се стреми да постигне тази цел чрез диверсификация. Министърът на търговията и интеграцията Серик Жумангарин каза по време на бизнес форума в Астана, че казахстанските износители възнамеряват да доставят на Афганистан повече "хранителни продукти, стоки от нефтохимическата, химическата, металургичната, леката и машиностроителната промишленост" на стойност 500 милиона долара. Медиите съобщиха, че износът на храни ще включва също телешко, агнешко, брашно и сладкарски изделия.

Джумангарин подчерта, че афганистанският пазар е важен за Казахстан не само поради голямото му население от 40 милиона души, но и защото има достъп до големи пазари в близкия Пакистан и Индия, както и Близкия изток, който Казахстан е особено нетърпелив да култивира като експортна дестинация.

Талибаните ще превръщат стари военни бази в... икономически зони

Талибаните ще превръщат стари военни бази в... икономически зони

Ислямистката власт в Афганистан също търси чуждестранни инвеститори

Топлината на отношенията на правителството на Казахстан с талибаните обаче остави някои в недоумение. Пристигането на афганистанската делегация в Астана предизвика вълна от иронични онлайн коментари за това как същото правителство, което нарече демонстрантите, замесени в безредиците през януари 2022 г., като "терористи", сега поздравява членове на организация, която все още законно е определена като терористична група.

Попитан от журналисти по този въпрос, заместник-главният прокурор Жандос Умиралиев призна, че талибаните наистина остават забранена организация в Казахстан.

"[Това решение] все още има законна сила днес. Все още не е повдигната идеята това решение да бъде преразгледано. Но в същото време бих искал да ви информирам, че според Министерството на външните работи, за да се противопоставят на заплахите за регионалната сигурност, страната ни е ангажирана с устойчивото развитие и със стабилността на Афганистан", каза Умиралиев, цитиран от Еurasianet.

Талибаните обвиниха САЩ и ЕС за икономическата криза и замразяването на $9,5 милиарда

Талибаните обвиниха САЩ и ЕС за икономическата криза и замразяването на $9,5 милиарда

Изпълняващият длъжността министър-председател на Афганистан Мохамад Хасан Ахунд призова международната общност да признае администрацията на талибаните

Междувременно Айбек Смадияров, представител на външното министерство, заяви, че дипломатическото присъствие на талибаните в Казахстан е условно. Една от уговорките беше дейността на пратениците на талибаните в Астана да бъде ограничена само до въпроси, свързани с търговията и икономиката. Друго беше, че дипломатическата мисия няма да използва знамето или други символи, загатващи за Ислямското емирство Афганистан, чието съществуване остава непризнато от Казахстан.