Изпълняващият длъжността министър-председател на Афганистан, излъчен от талибаните, Мохамад Хасан Ахунд, призова международната общност да признае администрацията на талибаните. Това се случи на пресконференция в Кабул, на която беше обсъдена икономическата криза в страната.

"Призовавам специално ислямските страни да не чакат други и да поемат водещата роля в официалното признаване на нашето Ислямско емирство", заяви Ахунд, цитиран от световните агенции.

Талибаните плащат на работниците от обществения сектор на Афганистан с пшеница

Талибаните плащат на работниците от обществения сектор на Афганистан с пшеница

Режимът в страната няма пари и започна с модела „храна за работа“, докато гладът обхваща Афганистан

Според новата власт в страната, това ще помогне за ускоряване на усилията, насочени към справяне с тежки икономически и хуманитарни проблеми, пред които е изправена Афганистан.

Към момента нито една страна все още не е признала новото правителство, което талибаните официално наричат ​​Ислямско емирство Афганистан. Чуждестранните правителства наблюдават как ултраконсервативната група на талибаните ще управлява страната, докато тя затъва все по-дълбоко в икономическа криза.

Ахунд обвини за настоящата икономическа обстановка в страната международните санкции и замразяването на около $9,5 милиарда в чуждестранните парични резерви на Афганистан от западните държави, водени от САЩ.

Към днешна дата страната се намира в безпрецедентна хуманитарна криза. Според данни на международните организации близо 60% от хората в 40-милионната държава нямат достатъчно храна и са заплашени от гладна смърт.

Афганистан: Производството на опиум процъфтява и при талибаните

Афганистан: Производството на опиум процъфтява и при талибаните

Безработицата и бедността карат все повече афганистанци да се захванат с производството на опиум. Страната произвежда 90% от опиума в света, а за талибаните не е изгодно да предприемат мерки

Западните държави настояват, че участието на жените в икономическите и политическите дейности на Афганистан, зачитането на човешките права и равенството между всички граждани трябва да се превърнат в приоритет за талибаните.