Правителството на талибаните в Афганистан обяви, че ще превърне част от изоставените чуждестранни военни бази в страната в икономически зони за различни бизнеси, съобщава Би Би Си.

"Беше решено, че Министерството на промишлеността и търговията трябва постепенно да поеме контрол над оставащите военни бази на чуждестранни сили с цел да ги превърне в специални икономически зони", обяви вицепремиерът Молла Абдул Гани Барадар.

Талибаните плащат на работниците от обществения сектор на Афганистан с пшеница

Талибаните плащат на работниците от обществения сектор на Афганистан с пшеница

Режимът в страната няма пари и започна с модела „храна за работа“, докато гладът обхваща Афганистан

Първите такива обекти ще са в столицата Кабул и северната провинция Балкх.

След повече от 40 години непрестанни войни, Афганистан е в тежка икономическа и хуманитарна ситуацията. Тя не се промени и след като талибаните свалиха светското правителство на страната през август 2021 г. Голяма част от чуждестранната помощ беше спряна със санкции срещу режима на ислямистите, чуждестранните активи на централната банка пък бяха замразени.

Банковата система на Афганистан е пред срив

Банковата система на Афганистан е пред срив

За това предупредиха от ООН

Афганистан има големи находища на природен газ, мед и редки метали, но те към момента не могат да бъдат разработени заради липсата на сигурност. По-рано през тази година талибаните обявиха, че планират да подпишат договор с китайска компания за евентуален нефтодобив в северната част на страната.

Пекин официално не признава новата власт в Кабул, но има сериозни икономически интереси в региона чрез инициативата "Един пояс, един път".