Банковата система на Афганистан е пред колапс. Това може да се случи в следващите няколко месеца. За това предупредиха от ООН, пише Business Insider.

Банковата система на страната се нуждае от помощ, а негативните ефекти върху хората, живеещи там, че бъдат "колосални", се казва в доклад на Програмата за развитие на ООН (ПРООН).

По-рано през годината САЩ замразиха резервите на Афганистанската централна банка в американски долара и сега талибаните нямат достъп до тях. Според МВФ активите на централната банка на Афганистан възлизат на около 9,5 милиарда към края на април. По-голямата част от тях са в New York Federal Reserve Bank, както и в други американски банки.

Банковата система на страната страдаше и преди талибаните да превземат властта. Но след като спря и помощта за развитието на страната, ситуацията става още по-сериозна. ООН и гупите за помощ се борят да вкарат достатъчно пари в страната.

Организацията обяви по-рано, че милиони хора може би гладуват в Афганистан, а според някои репортажи някои семейства, които се нуждаят от пари, продават децата си.

"Трябва да намерим начин да се справим с критичната ситуация, да подкрепим банковия сектор, без да подкрепяме талибаните", заяви Абдула Дардари, началник на Програмата за развитие на ООН в Афганистан.