Историята е богата на неразгадани мистерии, някои като се започне от о потънали градове до гробници на императори, които само разпалват въображението на любопитните и жадните за знания изследователи от векове.

Въпреки че някои мистерии вероятно никога няма да бъдат разгадани, други се разкриват с помощта на новите технологии.

Ето 10 от най-объркващите мистерии на древния свят, които заслужават поглед назад във времето. За тях разказват от History.com:

1. Хераклейон

Египетски пристанищен град на Средиземно море Хераклейон, известен и като Тонис е бил основен търговски център преди основаването на Александрия около 331 г. пр.н.е. Предполага се, че митичният герой Херакъл и Елена от Троя са прекарали известно време там. Около втори век пр. н. е. обаче центърът на града се срутва, като се смята, че причината е земетресения, цунами или наводнения. В крайна сметка целият град потъва под водата, където остава изгубен във времето, докато не бъде преоткрит в началото на 2000-те години от морски археолози. От водата са извадени много саркофази на животни, руини на храмове, керамични парчета, бижута, монети и други предмети на 2400 години.

2. Мистериозната равнина от "буркани"

Снимка 618572

Източник: iStock

Хиляди покрити с лишеи каменни буркани от желязната епоха, някои от които високи близо 3 метра и тежащи няколко тона са разположени в планинския пейзаж на северен Лаос. Според легенда гиганти са ги използвали като чаши за вино, макар че това звучи доста невероятно. Много археолози смятат, че те са служили като погребални урни, но все пак има много неизвестни около тяхното предназначени и цивилизацията, на която са те.

3. Залива Гуанабара

През 1982 г. противоречивият изследовател Робърт Маркс обяви, че е открил редица римски амфори в залива Гуанабара в Бразилия. Според Маркс амфорите, покрити с раковини, са доказателство, че римляните са били първите европейци в Бразилия, 1000 години преди португалците да стъпят на земите там. Той обаче така и не успява да проучи напълно мястото, защото бразилското правителство му забрани да влиза в страната за предполагаем грабеж и спря напълно подводното проучване. И досега римското присъствие на бразилския бряг остава недоказано.

4. Знаците в Наска

Снимка 618571

Източник: iStock

Преди близо 2000 години цивилизация преди инките гравира серия от рисунки в сухата крайбрежна равнина на Перу. Те остават известни като знаците/линиите на Наска. За тях не се знае много преди самолетите да започнат да летят над района през 30-те години на миналия век. Към днешна дата са открити над 1000 знаци: повечето са прави линии, простиращи се до 50 км. или геометрични фигури, като трапец и спирали; други изобразяват животни и растения, включително паяк, колибри, маймуна, кит, двуглава змия, куче и хуманоидна фигура, наричана "Астронавтът".

Снимка 618570

Източник: iStock

През 2022 г. бяха открити 168 нови геоглифа, но изследователите все още не разбират тяхната цел. Една известна хипотеза ги свързва с провеждане на ритуали, въпреки че има и други предположения.

5. Древната фигура Канделабър

Канделабърът от Паракас се намира в Перу и представлява още един масивен геоглиф, който се простира на над 182 метра. Керамиката, открита на мястото, е датирана от около 200 г. пр. н. е., но никой не знае възрастта на т.нар. свещник. Една теория твърди, че е служил като навигационен инструмент за моряците, докато друга твърди, че изобразява тризъбеца на бога-създател.

6. Перуанската крепост Саксайуаман

Снимка 618574

Източник: iStock

Малко извън Куско, се намират останките от крепостта Саксайуаман, която е строена от инките през 1400 г. Подобно на Мачу Пикчу, работниците тогава по някакъв начин са успявали да преместят огромни скали на това място - някои от които тежат 125 тона или повече. Зидарите пък използвали само бронзови и каменни инструменти. Въпреки че испанските колонизатори разгромяват голяма част от мястото за да си набавят строителни материали, Саксайуаман остава структурно достатъчно здрав, за да издържи на големи земетресения и други изпитания на времето.

7. Гробницата на Клеопатра

Снимка 618575

Източник: iStock

Гробницата на така наречената последна кралица на Египет и Марк Антоний, за които се предполага, са погребани заедно, остава пълна мистерия. Някои археолози смятат, че се е намирало в Александрия, столица и някогашния културен център на средиземноморския свят. Други подозират, че е в делтата на Нил, вероятно в храм, посветен на Изида и Озирис, боговете, с които се свързват Клеопатра и Антоний. И други легендарни гробници остават с неразкрито местоположение - тези на Александър Велики и Чингис Хан.

8. Ръкопис на Войнич

През 1912 г. американският търговец на редки книги и антиквар Уилфрид Войнич се докопва до средновековен ръкопис, за който твърди, че се е съхранявал в "древен замък в Южна Европа". Написан на език с код, който никой не можеше да разпознае, и пълна със странни илюстрации на несъществуващи растения и на голи жени, ръкописът обърква учените, включително ФБР, които се опитват и не успяха да разкрият какво се крие зад това. Някои изследователи са твърдяли, че го дешифрират, но всеки път са били посрещани със съмнения.

Сега ръкописът ръкописът на Войнич се съхранява в Йейлския университет и е достъпен за обществото и всеки, който се интересува и се опита да разреши пъзела веднъж завинаги.

9. Подводния монумент Йонагуни

Край бреговете на японския остров Йонагуни се намира странна подводна скална структура, която напомня на стъпаловидна пирамида. Открита е през 80-те години на миналия век и сега известен като Паметника Йонагуни, някои археолози смятат, че са руините на древна цивилизация. Много други обаче твърдят, че "Японската Атлантида" не е нищо повече от любопитен природен феномен, оформен от тектонично издигане и океански течения.

10. Стоунхендж

Снимка 618576

Източник: iStock

Изграждането на една от най-емблематичните праисторически забележителности в света Стоунхендж започва преди 5000 години. Той е с диаметър около 100 метра. Намира се в равнината Солсбъри в графство Уилтшър, Великобритания. Добре проучен от векове, повечето изследователи са съгласни, че е това е било място за погребение. И все пак другите тайни на Стоунхендж остават неуловими, включително неговото възможно религиозно и церемониално значение.