Качвали ли сте се на летящ балон с горещ въздух? А какво ще кажете да обядвате, докато изпитвате подобен адреналин? Вече е възможно. Прочутият готвач Анджелик Шмайнк от Нидерландия предизвика огромен фурор с отварянето на първият в света ресторант с балон с горещ въздух. Името му е CuliAir Skydining и това е място, на което късметлиите се наслаждават на тристепенно меню, докато се носят в небето над Нидерландия.

След 25 години опит в ресторантьорството, включително 12 години работа в ресторант със звезда Michelin и няколко готварски книги, Анджели иска да завоюва нова територия. Още през 2003 г. шеф Шмайнк се вдъхновява да съчетае висша кухня с преживяването от летене с балон и решава да приготвя гурме ястия по време на полет с балон с горещ въздух. Веднага става популярно сред ценителите на гурме ястията и тези, които обичат нестандартни приключения, разказва Forbes.

Идеята за готвене на балон с горещ въздух е добра, като се има предвид, че вътрешните температури на балона се повишават до около 100 градуса, което означава, че храната може да се готви бавно при ниски температури. Това е най-добрата техника за запазване на соковете в рибни или месни ястия и на аромата на ястието.

За целта се използва специална конструкция тип макара, с която ястията се "издигат" до кухнята, направена по поръчка.

"Аз съм в средата, а гостите и пилотът са около мен, за да мога да поднесем ястията", казва шеф Анжелик.

Анжелик е провела над 700 полета с над 7000 пътници (600 пътници на сезон), добавя тя. "Но всеки полет за мен е специален, защото не знаеш какво се случва. Това е едно от най-прекрасните неща, които един готвач може да даде на госта, нещо, което никога няма да забрави."

Балонът е оборудван с температурни сензори във вътрешността. Това позволява на готвача да определи точно дали съдовете трябва да бъдат леко спуснати или повдигнати над източника на топлина, за да се постигне перфектен резултат.

Цялото преживяване продължава четири до пет часа, включително посрещане с шампанско и десерт на мястото за кацане. Пътуването с балон CuliAir продължава около час и половина.

CuliAir предлага кулинарни пътувания с балон в Нидерландия. В деня на заминаването се решава коя зона предлага най-добри метеорологични условия. Балонът може да побере до 10 пътници, а най-доброто време за резервиране на полета е юни, август и септември. Цената е 475 евро на човек, включително храна и разходката с балон.

"Мечтата ми е да направя изживяването възможно в повече страни", казва Анжелик. Тя мечтае да получи звезда Michelin. Ето защо усилената работа продължава.