На "прага" на зимата, морските къмпинги у нас като цяло отчитат по-силен летен сезон от миналата година. Според проучване, повечето собственици регистрират по-добри резултати през 2022 г., относно броя на туристите и приходите от нощувки. Това показват данни на Асоциацията на къмпингите в България, получени чрез допитване до членовете й, за посещаемостта в местата, предлагащи къмпинг настаняване у нас.

Данните на асоциацията показват и интересна картина за националностите на туристите, почивали на къмпингите у нас през лятото. Избралите да почиват на палатка, каравана и кемпер на нашето Черноморие, са основно българи. На второ място по брой се нареждат туристите от Германия. Топ 5 се допълва от къмпингуващи от Чехия, Румъния и Полша.

За придобиване на по-конкретна представа за нарастващия интерес към почивката на къмпинг, попитахме представители на един от най-големите и популярни Черноморски къмпинги е нас - "Къмпинг Градина" (разположен южно от Бургас, близо до гр. Черноморец), относно посещаемостта през изминалото лято.

"Тъй като "Къмпинг Градина" е успял с годините да се наложи като един от най-добрите къмпинги в България и е предпочитано място за пълноценна морска почивка на няколко поколения къмпингари, често посетилите го веднъж, избират да почиват многократно на същото място в близост до морето", казаха от къмпинга за Money.bg.

Също така, всяка година мястото посреща и нови гости, които най-често избират оборудваните с всичко необходимо за една пълноценна почивка луксозни бунгала (морски къщички).

От "Къмпинг Градина" потвърдиха общата тенденция, че посетителите са предимно българи, но има интерес и от чуждестранни туристи. От морския къмпинг смятат, че както нашите, така и чуждестранните туристи - най-често от Румъния, Полша, Франция - са привлечени от "несравнимото съчетание на пълноценна почивка в близост до природата, даваща възможност за "бохемска свобода".

Снимка 595503

Що се отнася до предпочитанията за настаняване в къмпинга, най-силен е интересът към луксозните бунгала (разполагащи с кухня и спални), които са на първа линия на плажа с несравнима гледка към морето. Те впечатляват туристите с дизайнерското си обзавеждане, изпипано до най-малките детайли, както и с всички необходими удобства. "За да осигурят максимален комфорт и удобство на почиващите, бунгалата са оборудвани и с модерна кухня и външно барбекю, което създава усещането за свой летен дом", допълват от "Къмпинг Градина".

Не липсват обаче почитатели и на традиционното къмпингуване, които избират да прекарат ваканцията си на метри от морето в уютните и приветливи каравани на къмпинга.

"Къмпинг Градина" показва, че да си на къмпинг не е въпрос на компромис, а комбинация между комфорт и истински релакс, ето защо има интерес към всички възможности за настаняване, които къмпингът предлага", обясняват от там. Гости на морския къмпинг винаги са били хора на всички възрасти, за които са важни морето, голямото пространство, спокойствието и природата. Засилен интерес има както от младежи, групи приятели, така и от семейства. "Къмпингът предлага условия, удобства и забавления за всички, затова и почиващите са толкова разнообразни като профил", поясняват от "Къмпинг Градина".

Гостите на къмпинга могат както да поиграят плажен волейбол, така и да започнат деня си с тренировка на открито, да покорят вълните със сърф, или да се отдадат на друго морско приключение.

"Все повече нараства интересът към луксозното настаняване в "Къмпинг Градина" и потенциалът на този пазар като цяло е голям", казват още от къмпинга в отговор на въпрос на Money.bg.

Причината е, че много хора освен да избягат в природата далеч от градския и забързан начин на живот, желаят да имат всички необходими удобства при своята почивка. А комфортът, който получават в къщичките на "Къмпинг Градина", им осигурява усещането, че се намират в свой летен дом на брега на морето.

От друга страна, хората, които не могат да се откъснат от работата си, откриват в този вид къмпингуване всичко необходимо това да се случва в една по-приятна обстановка, като след края на работния ден имат "на една ръка разстояние" необятната морска шир.

"Къмпингът се стреми все повече да се развива, да предоставя високо качество на предлаганите възможности за почивка, да отговаря и надскача очакванията на туристите", обобщават от "Къмпинг Градина".

Какво става с туризма в Русия през 2022 година

Какво става с туризма в Русия през 2022 година

Предпочитанията на руснаците за пътешествия и вид почивки в страната, и коя дестинация неочаквано отбеляза най-висок ръст на посещаемост