През тази година руснаците увеличиха туристическите пътувания и почивки в родната си страна, за сметка на тези в чужбина, предвид наложените ограничения. Но това далеч не е единствената промяна в областта на туризма. На основата на информация от големите туроператори в страната и мнения на експерти, РБК обобщава основните характеристики на туристическите пътувания в Русия през 2022 година.

Значително намаля периодът на предварителните резервации - до един-два месеца. Хората започнаха да планират по-малко дългосрочни пътувания. Преди това пътуванията до Камчатка бяха резервирани през декември-февруари, но тази година - само през май.

Активно се развиват сегменти както за самостоятелни пътувания, така и на организирани турове. Хората избират готови и добре планирани пътувания до онези райони, където е трудно да организират пътуване сами. По правило, това са отдалечени региони, където може да има трудности с логистиката, обслужването и инфраструктурата. Много популярни дестинации са Алтай, Кавказ, Колския полуостров, Камчатка.

Тази година, въпреки цената и отдалечеността, дестинацията на Курилските острови се "изстреля" нагоре по посещаемост. Там се отбелязва ръст на продажбите от 4-5 пъти. Това е истинска "изгряваща звезда" при туристическите дестинации. Пътуващите също така започват да се интересуват от много "екзотични" дестинации, като: Чукотка, Шантарските острови, Магадан.

Кои сега са предпочитаните от руснаците държави за покупка на имоти и защо

Кои сега са предпочитаните от руснаците държави за покупка на имоти и защо

Турция е топ дестинация, но не като ваканционен имот

С голямо търсене се ползват т.нар. мултиактивни турове, където се съчетават няколко вида отдих, например: трекинг, каране на четириколки, разходки с лодка, каяк и др. Всичко това, съчетано с комфортно настаняване и възможност да се опита местната кухня. Популярни са и етнотуровете до Чукотка и Ямал. Хората отиват да видят живота на пастирите на северни елени, да видят лов на китове.

Пътешествениците се интересуват и от гастрономически турове. Например езерото Бусе на Сахалин стана популярно тази година. Като част от обиколката можете да хванете и опитате гигантски стриди, миди, морски таралежи, раци, морски краставици.

Глемпингите (луксозни къмпинги) се превръщат в притегателни центрове. Най-ярките примери за това са новият глемпинг на платото Путорана, на място, много отдалечено от цивилизацията, "потопено" в природата.

Туристите често се впускат в търсене на северното сияние, възхищават се на огледалната повърхност на езерото Байкал, цъфтежа на марал в Алтай, наблюдават китове (полуостров Кола, острови Шантар, Чукотка).

Яхтингът е популярен по интересни направления: към Нова земя, Ладога, в района на Архангелск. Интерес предизвиква възможността да се посетят най-отдалечените локации комфортно, поради което тази година Курилите и Чукотка са "на върха".

Тази година пътуванията из Русия са се увеличили: с 10% по отношение на физическите пътувания и с 20% - по отношение на разходите за пътуване. Това се свързва с възстановяването на растежа след пандемията, но и не само.

Най-висок ръст на вътрешните пътувания, тази година е отчетен към Дагестан - над 40%, което се обяснява с понятието "туристическа мода". Краснодарският край е лидер от много години - той е приел около 16 милиона посетители, въпреки затворените летища Анапа и Геленджик.

На второ място са Санкт Петербург и Москва, които претърпяха колосални загуби в обема на туристическия трафик по време на ковид ограниченията. Третото място е за Кавминводи (Пятигорск, Есентуки, Кисловодск), където хората, предимно пенсионери, отиват да се възстановят след ковид.

Как избират вино руснаците и на какви цени е

Как избират вино руснаците и на какви цени е

Вино за над $60 могат да си позволят само 0,8% от любителите на напитката

В наши данни нишовите видове туризъм заемат много малък дял, в сравнение с класическата почивка на плажа, която е 50-60% от всички видове туристически почивки. Следват екскурзиите - 25%, лечебният (спа) туризъм е 10% и само 5-7% са активните (приключенски) турове.

Вижданията какво да се прави през отпуската са много консервативни. За повечето туристи в страната, задачата на почивката не е толкова да получат нови преживявания, а да се уверят, че не са изкарали по-зле от предния път, коментират туроператори. Затова само малка част експериментират.

Например при Дагестан, нито местните власти, нито бизнесът бяха готови за такъв голям наплив от туристи тази година - така че имаше големи проблеми с настаняването, задръстванията и т.н. Но, колкото и да е странно, всички бяха доволни. Дагестан комбинира три много търсени туристически "продукта": Каспийско море, древна цивилизация (Дербент) и зашеметяваща природа (каньона Сулак).

Снимка 242274

Източник: iStock

Сега, общо взето, пътуванията из страната са два вида. Първият е самостоятелни пътувания до някой голям град. Вторият е посещение на сравнително труднодостъпни места (Сахалин, Камчатка), но вече с организирана група. В големите градове не е трудно да си осигурите комфортни условия на пребиваване и, ако е необходимо, бързо да промените плановете си, което не може да се каже за по-екзотична дестинация.

Хората обичат да четат за локации като Камчатка и Сахалин, може да мечтаят да ги посетят, но проблемът при такива турове беше и си остава високата цена.

Забелязва се същевременно все по-нарастващ интерес към големите градове като Москва и Санкт Петербург, но и към някои други, като Нижни Новгород.

Сега глемпингите в Русия преживяват истински бум, и то организиран, което е логично. Причините за това са, че първо, хората пътуват по-малко в чужбина. Второ, държавата предоставя субсидии за това. Трето, спомага се за развитие на туристическата инфраструктура в и около градовете.

Сред популярните локации за глемпинги са Алтай, Байкал, Камчатка, Карелия, както и голям брой места за глемпинг в района на Москва и Ленинград. Прогнозира се, че за няколко години броят на местата за глемпинг в Русия ще се удвои.

Докъде в света летят частните самолети на руските богаташи

Докъде в света летят частните самолети на руските богаташи

Доскоро руският елит предпочиташе Париж и Женева, но вече дестинациите са други