Руските бизнесмени и популярни личности преди налагането на санкциите спрямо Русия летяха с частни самолети основно към европейските страни. Но след като Западните страни наложиха ограничения за полети и персонални санкции, те се преориентираха към Азия и Близкия изток. Това пише The New York Times, позовавайки се на данни от RadarBox.com.

Вестникът анализира маршрутите на хиляди полети на частни самолети и такива, наети от търговски компании за частни полети, до 24 февруари тази година и след това. Преди началото на руската военна операция, най-популярните дестинации за руския елит са били Лондон, Париж, Женева, Милано.

След тази дата обаче, европейските държави започнаха да затварят небето си за руски самолети, както и да налагат персонални санкции спрямо политици, бизнесмени, телевизионни водещи, военни и др.

Международните летища Истанбул Сабиха Гьокчен и Палма де Майорка "отвяват" конкуренцията

Основен конкурент на летище София вече има повече пътници, отколкото преди пандемията

20-те топ летища в Западна Европа излизат от кризата

На този фон, руски частни самолети започнаха да извършват само единични полети до Европа, а трафикът беше преориентиран към страните от Близкия изток и Азия.

Така, напоследък сред богатите руснаци доста нарасна популярността на дестинации като Истанбул, Тел Авив (столицата на Израел) и Баку (столицата на Азербайджан). Обаче Дубай се оказа "световният център" в чужбина за богатата прослойка руски граждани, ползващи частни самолети, пише The New York Times.

По данни на американското издание, преди началото на руската инвазия, само около 3% от полетите на частни самолети от Русия са били извършвани към Обединените арабски емирства (ОАЕ), основно до Дубай. Обаче в рамките на няколко седмици след 24 февруари, тази цифра е нараснала до 6%, а през май вече е 14%.

Към 15 март частните полети от Русия към Турция, спрямо само 3 седмици по-рано, нарастват с 3,6%, към Казахстан - с 2,8%, към Азербайджан - с 2,3%.

Богати руснаци се втурнаха да купуват имоти в Турция и Дубай

Богати руснаци се втурнаха да купуват имоти в Турция и Дубай

Случва се да бъдат закупени наведнъж няколко апартамента

В началото на април Forbes съобщи, че броят на руските милиардери, които искат да купят недвижим(и) имот(и) в Дубай, се е увеличил на фона на санкциите. Един от брокерите на недвижими имоти уточнява, че мнозина се интересуват не само от покупка на жилище, но и от живота в Дубай.

Причина за големия интерес за посещения и пребиваване в Дубай на заможни руснаци е и това, че след началото на военната операция в Украйна, някои големи чуждестранни компании преместиха своите служители от Русия в ОАЕ, като например Goldman Sachs и Google. Освен това, някои (бивши) ръководители на няколко големи руски финансови компании, вече получиха гражданство в ОАЕ, написа още Forbes.

С какво привлича (богатите) туристи Абу Даби, където са "наляти" милиарди долари от петрол

С какво привлича (богатите) туристи Абу Даби, където са "наляти" милиарди долари от петрол

Там се намира известният в цял свят свръх луксозен хотел Emirates Palace