Как се справят двадесетте най-големи летища в Западна Европа по време на нови ковид ограничения и война? Като цяло можем да твърдим, че всички те се възстановяват с бързи темпове спрямо 2021 г., но само две успяват да "минат" предпандемичните нива на капацитета си.

Класацията на Official Aviation Guide поставя най-голямото летище във Великобритания -  Хийтроу на първо място по възстановяване. С 825 000 планирани места тази седмица капацитетът на лондонския аеропорт се увеличава три пъти спрямо същата седмица на миналата година и е "само" 15% по-малък, отколкото през 2019 г.

Как изглежда първото в света летище за летящи автомобили

Как изглежда първото в света летище за летящи автомобили

Летището може да работи с електрически дронове и летящи таксита

Международнoто летище Истанбул Сабиха Гьокчен е единственото летище в първите двадесет, което през изминалата седмица е имало с 2,4% по-голям капацитет от същия момент през 2019 г. Като през седмицата - между 16 и 23 май той е достигнал 386 406, увеличавайки се с внушителните 34.6% на годишна база и с 1% на седмична.

Снимка 576026

Източник: OAG

Положителен ръст на капацитета през седмицата отбелязва само още едно летище в Западна Европа - Палма де Майорка. Испанското летище отчита 10.7% ръст спрямо предпандемичните нива, достигайки 461 659. Годишният ръст на капацитета на аеропорта възлиза на 197.1%.

С капацитет 100% по-голям от миналгодишния си новото летище Истанбул заема пета позиция. Близо историческите нива от 772 192 са с едва 1.8% по-ниски спрямо отчетените през същия период на 2019 година. 

15 строителни фирми се състезават за ремонта на паркинга на Летище София

15 строителни фирми се състезават за ремонта на паркинга на Летище София

Осигурено е необходимото финансиране, каза директорът на летището

В другия край на спектъра са международното Летище Мюнхен. Германският аеропорт все още е с 29% под капацитета си за 2019 г., въпреки че той се е увеличил с три пъти на годишна база, достигайки 464 937.

Друго летище, което все още е с под 25% от историческите си нива е Копенхаген. Датското летище също като това Мюнхен утроява капацитета си на годишна база - до 303 775.

Летищата в Стокхолм и Рим Фиумичино се намират в сходна ситуация.

"Дюфри София" ще придобие част от дейността на концесионера на столичното летище

"Дюфри София" ще придобие част от дейността на концесионера на столичното летище

Става въпрос за цялата дейност, свързана с предоставяне на търговски услуги на пътници с безмитни и обмитени стоки

Блокадите в Китай

се отразиха на глобалните авиокомпании през изминалата седмица и общият брой на местата отново падна под деветдесет милиона. Като Китай отчита допълнително 25% намаление на капацитета през седмицата. С 8.6 милиона места Китай е в една от най-ниските си точки на капацитет от януари 2020 г. и в краткосрочен план е малко вероятно някакво значително подобрение предвид текущите ограничения.