Компанията Urban-Air Port Ltd (UAP) построи първият в света хъб за летящи автомобили. Открит миналата седмица в Ковънтри, Англия, хъбът ще е пионер за над 200 електрически вертикални летища, които ще бъдат построени по целия свят. Дроновете ще превозват пътници и товари. Смята се, че това ще е "предстоящата зелена революция във въздушния транспорт". Летището може да работи с електрически дронове и летящи таксита.

Все още е рано да стягаме куфарите обаче. В момента Air-One е по-скоро модел, отколкото работещо летище. Air-One е построен само за единадесет седмици и има интересен дизайн. Простира се на над 1 500 квадратни метра, разделени на зони. Различните зони разполагат с товарен и логистичен център, паркинг за превозни средства, зона за проверка на сигурността и център за командване и контрол, както и салон за пътници, кафенета и обекти за търговия на дребно, пише Аrchitecturaldigest.

Изпълнителният председател на британската Компанията Urban-Air Port Рики Сандху нарече разкриването на Air-One "начало на новата ера на транспорта".

Подобни летища се разработват в САЩ, Австралия, Южна Корея, Франция, Германия, Скандинавия и Югоизточна Азия.

Снимка 575154

Източник: www.urbanairport.com

Urban-Air Port си партнира с компанията Supernal, която проектира електрически въздушни превозни средства. Превозно средство eVTOL на Supernal, се намира на летището Air-One. Предстои да бъде направена демонстрация а полети с дронове, според уебсайтът на Air One.

Желаещите могат да поръчат билети за посещение на Air-One, който в центъра на Ковънтри, на около три часа от Лондон.