Всички познаваме някой с хладилник, налепен с магнити от далечни дестинации и шкаф със сувенири, но едва ли сме се замисляли кои са най-популярните (и в някои случаи най- особените) предмети, купувани от туристи от всяка страна по света.

Проучване на ClubMed показва именно това. Не е изненадващо, че най-продаваният сувенир у нас е розово масло и козметични продукти с розово масло. Нищо чудно, че страната ни се свързва именно с тези продукти. България е била световен лидер в износа на розово място до 1983 г. През 30-те години на миналия век България е световен лидер с 4/5 от световното производство на розово масло.

източник: clubmed.co.uk

Не е трудно да се досетим, че най-купуваното нещо от туристите във Великобритания е чадърът, в Белгия шоколадът, а във Франция баретите. Дания обаче е изненада в класацията - там най-продаваният сувенир се оказва легото. Макар че пластмасовите тухлички може да изглеждат необичаен избор, те са изобретени именно от датски дърводелец още през 30-те години на миналия век и са много по-евтини в страната, от която произлизат.

Най-популярният сувенир в Нова Зеландия също е копие на пръстенът от  Lord of The Rings, тъй като цялата трилогия е заснета в страната.

източник: clubmed.co.uk

Шоколад, кафе и ром са сред най-популярните сувенири по света

За туристите, които обичат да тестват вкусовите си рецептори по време на пътуване, сувенирите от традиционната кухня са много търсени. В САЩ например туристите обичат да се си купуват шоколад и шоколадови изделия, докато тези, които посещават Канада, обичат да си тръгват с домашен кленов сироп.

Шоколадът е топ сувенир в страни като Ирландия, Казахстан, Швейцария, докато кафето е най-популярно за Гватемала, Еквадор и Индонезия.

Любителите на ром ще бъдат щастливи да посетят Мавриций, Доминика и Барбадос, Никарагуа и Венецуела, където това е най-предпочитаното сред туристите. Всяка страна предлага уникални вкусове, а това е и добра идея за подарък за приятели и семейството.

Най-популярният сувенир в Австралия пък е бумеранг, който е създаден от австралийските аборигени и преди се е използвал за лов. Изработва се от твърдо дърво и освен за лов се използва и като музикален инструмент в ритуалните церемонии.

Текстилът е сред най-търсените сувенири от туристите в африканските страни. В Нигерия традиционната дреха Асо Оке, носена от народа Йоруба, е е популярен сувенир. Платовете са традиционни сувенири и в Зимбабве и Камерун.

Мидите са много популярни най-вече на Бахамските острови, Науру, Маршаловите острови, Сейнт Китс и Невис, които предлагат сувенири, изработени от миди.

Интересен пример е Северна Корея. Източноазиатската държава не е популярна туристическа дестинация. Онези, които са я посетили обаче споделят, че там се предлагат доста страни сувенири, а именно... пропаганда. От пощенски картички до плакати, магазините за сувенири в цялата страна са пълни с политическа пропаганда според туристите.