2018 година е напът да остане зад гърба ни и вече е време да дадем старт на прановете си за идната 2019 година. Вероятно част от тях ще бъде поне едно по-продължително и далечно пътуване.

Ако все още не се избрали вашата дестинация за новата година, то може би изчакайте поне докато прочетете тази статия. В нея ще бъдат посочени най-опасните места за пътуване за предстоящите 12 месеца.

Те са подбрани от експерти по медицина и специалисти по сигурността от платформата International SOS.

Йемен

Източник: EPA/БГНЕС

Йемен

Класацията отразява рисковете, свързани с пътищата в отделните държави, сигурността и здравеопазването. Страните са подредени в зависимост от това дали риска при тях е нисък, среден, висок, много висок или вариращ.

Що се отнася до здравеопазването и достъпа до здравни грижи, най-висок е рискът за държави като Венецуела, Либия, Нигерия, Сомалия, Южен Судан, както и в Йемен, Ирак, Сирия, Афганистан и Северна Корея.

Сирия

Източник: ЕПА

Сирия

Висок остава той в някои държави от средна Азия и в по-голямата част от Африка. В Източна Европа, включително и в България, рискът остава на средно ниво.

По отношение на сигурността нивото варира и вътре в някои държави. Така определени части от Мексико около столицата Мексико сити и по границата със САЩ остават особено опасни. Същото може да се каже за части от Колумбия, както и за цяла Венецуела.

Венецуела

Източник: EPA/БГНЕС

Венецуела

Същото важи за Донецката област в Украйна, както и за голяма част от Африка. Най-опасни на Черния конкурент остават Либия, Мали, Южен Судан, Централна Африканска република. В списъка с държавите с най-висок риск в това отношение са още Йемен, Сирия, Афганистан и Ирак.