Република Сейшели официално стана първата държава, която приветства ваксинирани пътници от цял ​​свят, предава CNBC.

На 14 януари Сейшелските острови обявиха, че отварят границите си за ваксинирани пътници от цял ​​свят. Според новата политика от хората с ваксини няма да се изисква да се карантинират или да си правят тестове за Covid-19 при пристигане.

Всеки с отрицателен тест за Covid-19, независимо дали е ваксиниран или не, може да влезе в страната още в средата на март, по информация на правителството. Според властите Сейшелските острови ще са ваксинирали почти 75% от възрастното си население по това време.

Ваксинираните пътници, които искат да пътуват до Сейшелските острови, трябва да докажат, че са ваксинирани с двете дози най-малко две седмици преди да пристигнат, се казва в съобщение за пресата от Съвета по туризъм на Сейшелските острови. Пътуващите трябва да покажат сертификат, за това че са ваксинирани.

На този фон, преди дни страната регистрира 210 случая за ден, което е нов рекорд. През 2020 г. Сейшелските острови отчитат завидно ниски нива на инфекция с Covid-19. С изключение на малък скок през юни, там обикновено нямаше регистрирани случаи през миналата година. Но от 28 декември Сейшелските острови започнаха да очитат ежедневен ръст на инфекциите.

Въпреки новите ограничителни мерки, включително затваряне на бизнеси и ограниченията за пътуване от края на декември, случаите на архипелага продължават да се увеличават. Страната започна да ваксинира здравни работници и политически лидери, включително президента Вавел Рамкалаван.

Очаква се ваксините до голяма степен да помогнат за рестарт на международните пътувания през тази година, но има все още има много без отговор.

Проучвания обаче показват, че някои Covid ваксини са ефективни за предотвратяване на тежко заболяване от Covid, но не е известно дали предотвратяват предаването на коронавируса. Това означава, че ваксинираните пътници може и да не се разболеят със симптоми, но могат да заразят други.