За щастие страните в ЕС инвестират в железници, които осигуряват по-добри и по-бързи връзки от всякога. От бюджетни нощни влакове до трасета за междуградски маршрути, събрахме всички най-нови европейски железопътни маршрути.

От Виена до Париж с Nightjet

Австрийската национална железопътна компания ÖBB е провокатор на възраждането на спалните влакове в Европа с Nightjet от 2016 г. насам. В края на 2021 г. тя стартира нов маршрут между Виена и Париж през Залцбург и Мюнхен.

Пътуването отнема 14 часа и се изпълнява три пъти седмично в двете посоки, с цени от около 30 евро за място до 120 евро и нагоре за лично купе.

През лятото на 2023 г. Nightjet ще пусне влакове от ново поколение, които се конкурират с първокласни полети по комфорт. Очаквайт се безжични станции за зареждане, безплатен Wi-Fi, съхранение на оборудване за велосипеди и снежни спортове и частни отделения със собствени душове и тоалетни.

Новото разписание на Nightjet за 2023 г. разшири услугата Виена/Мюнхен до Милано до Генуа и Ла Специя в Италия. От там можете да вземете влакове до Монако, Ница и Чинкуе Тере.

Съкращава се времето за пътуване с влак до Бургас и Варна

Съкращава се времето за пътуване с влак до Бургас и Варна

Предвидено е закупуване на нови локомотиви и вагони

Прага до Цюрих с ČD

През декември 2022 г. националният железопътен оператор на Чешката република České dráhy (ČD) стартира нова спална услуга, свързваща Прага с Цюрих, със спирки във Франкфурт и Базел по пътя.

Нощното пътуване е възраждане на услугата, закрита през 2017 г. Пътуването ще отнема малко по-малко от 14 часа. За пътниците ще има редица различни опции за тарифи, от кушетки с шест легла до луксозни спални отделения със собствени тоалетни и душове.

Билетите за легло в кушет с шест легла започват от €49.90.

Париж до Берлин с TGV (стартира 2024 г.)

Франция и Германия обявиха нов влаков маршрут TGV между Париж и Берлин, който трябва да започне да се движи през 2024 г.

Понастоящем пътуването между двете столици изисква пътниците да се прекачват на отделна гара като Кьолн или Франкфурт. Новата високоскоростна връзка ще позволи на пътниците да изминат пътуването за около седем часа.

Париж до Венеция със среднощни влакове (2025)

Френският стартъп Midnight Trains ще свърже Франция и Италия с нова нощна влакова услуга от Париж до Венеция през Милано от 2025 г., подкрепена от Европейската комисия. Това ще направи по-бързо и по-лесно за пътуващите от Обединеното кралство да вземат влака до Италия.

Париж до Мадрид с Trenitalia (започва в края на 2024 г.)

През декември 2022 г. FS Italiane Group - собственикът на италианската национална държавна железница Trenitalia - обяви планове за нова високоскоростна влакова връзка Frecciarossa между Париж и Мадрид.

Новият влак ще свързва Париж и Барселона, където съществуващата високоскоростна услуга вече се движи до испанската столица. Предвижда се да стартира в края на 2024 г. с намеци, че допълнителни услуги могат да свържат Мадрид с Италия през Франция.

Берлин до Стокхолм със Snälltåget

Шведската железопътна компания Snälltåget пренасочи своята влакова услуга от Берлин до Малмьо през Хамбург и Дания, като същевременно я разшири до Стокхолм. Пълното пътуване отнема малко под 17 часа с цени за директна услуга от около 50 евро.

В Европа стана по-бързо и удобно да се пътува с влак, отколкото със самолет

В Европа стана по-бързо и удобно да се пътува с влак, отколкото със самолет

Къде са най-добрите високоскоростни влакове на Стария континент

Мюнхен до Генуа и Ла Специя с Nightjet

Новото разписание на Nightjet за 2023 г. разшири услугата Виена/Мюнхен до Милано до Генуа и Ла Специя в Италия. Оттук е възможно пътуване до Монако, Ница и Чинкуе Тере.

Щутгарт до Загреб и Риека с Nightjet и EuroNight

В новото си разписание за 2023 г. Nightjet разшири своята услуга със спален влак от Мюнхен до Венеция, Любляна и Загреб, за да започне в Щутгарт, Германия.

Сезонно маршрутът ще минава и до крайбрежния хърватски град Риека с общо време за пътуване от около 15 часа.

Nightjet до Венеция пътува през Мюнхен, Залцбург и Тревизо, докато услугата до хърватските и словенските столици се управлява от хърватските железници HŽ и словенските железници SŽ под EuroNight на ÖBB.

Генуа - Неапол с NTV Italo

В края на 2021 г. италианската високоскоростна железопътна компания NTV Italo стартира услуга за Генуа, свързваща преди това слабо свързания пристанищен град в северозападната част на Италия с южната част на страната.

Пътуването от Генуа до Неапол отнема малко под седем часа и струва от около 80 евро.

Историята на "най-известния влак в света" и къде може да се повозите с него?

Историята на "най-известния влак в света" и къде може да се повозите с него?

С него са пътували звезди като Монро и Уолт Дисни

Милано до Париж с Frecciarossa

Също в края на 2021 г. Frecciarossa - високоскоростното подразделение на италианския национален влаков оператор Trenitalia - пусна луксозен нов влак между Милано и Париж.

По-бърз и по-луксозен от предишните услуги по този маршрут, влакът отнема малко под седем часа. А цената на билетите започва от €29. 

Порто до Лисабон и Виго

Португалия одобри планове за високоскоростна железопътна линия между Лисабон, Порто и Виго (строителството започва през 2024 г.). Той ще бъде част от по-широката иберийска високоскоростна железопътна мрежа, която обединява страната и я свързва с Испания.

В момента пътуването с влак между Порто и Лисабон отнема почти три часа. Новата железопътна връзка ще намали времето за пътуване до само 1 час и 15 минути. 

Молдова пуска влак до Киев - за пръв път от 1998-а година

Молдова пуска влак до Киев - за пръв път от 1998-а година

Маршрутът ще се обслужва от влакови композиции на "Железниците на Молдова" и "Украинските железници"

Амстердам до Австрия със Ski Express на TUI

Любителите на снежните спортове се подготвят за нов нощен влак, който тръгва между Амстердам и някои от най-големите ски курорти в Австрия.

"Ски експресът" на TUI ще тръгва от Амстердам всеки петък вечер между 23 декември и 31 март. След като напусне холандската столица в 17:30, влакът ще спре в Утрехт, след което ще продължи директно към Австрия.

Амстердам до Цюрих с Nightjet

Воденият от Австрия пионер в нощните влакове Nightjet стартира маршрут между Амстердам и Цюрих в края на 2021 г. Тръгва в 20:30 ч. и пристига в 8:05 ч. сутринта.

Опциите за спане варират от кушетки (от около 60 €) до спални кабини (от около 120 €).

Амстердам до Барселона с European Sleeper (пролет 2025 г.)

Холандско-белгийският влаков оператор European Sleeper, който скоро ще стартира, се надява да пусне нова услуга за нощен влак от Амстердам до Барселона през пролетта на 2025 г. Това значително ще подобри железопътните връзки север-юг в Европа.

Мадрид до Аликанте и Валенсия с Уиго, Авло и Ирио

През ноември 2022 г. Ouigo, собственост на SNCF, стартира нов високоскоростен и евтин маршрут между Мадрид и Валенсия. От лятото на 2023 г. ще се движи и до Аликанте. Билетите първоначално ще бъдат на цена от €9 в една посока с един куфар, но ще струват около €30 след периода на стартиране.

Но Aryo на Renfe е готов да го победи - нискотарифният оператор ще пусне своя собствена услуга от Мадрид до Аликанте на 27 март, започвайки от само €7. Iryo ще пусне подобна услуга на 2 юни.

През 2023 и 2024 г. Ouigo планира да разшири услугата си, за да достигне до Кордоба, Севиля, Малага и Коста дел Сол.

Високоскоростен влак ще пътува между Париж и Берлин от 2024-а

Високоскоростен влак ще пътува между Париж и Берлин от 2024-а

Това планират Франция и Германия

Барселона до Мадрид с Iryo

Пътуването между столицата на Испания и най-добрия туристически град в страната стана по-бързо и по-евтино през ноември 2022 г. с тази нова високоскоростна железопътна услуга от Iryo.

Iryo - консорциум между испанската авиокомпания Air Nostrum и италианската железопътна компания Trenitalia - управлява 16 влака за връщане дневно между Барселона и Мадрид, като отнема само 2,5 часа в посока и струва само 18 евро.

На 31 март 2023 г. нискотарифният железопътен доставчик ще пусне и услуга между Малага, Мадрид и Кордоба с време за пътуване от три часа. От юни 2023 г. Avlo на Renfe също ще свързва Мадрид с Малага и Севиля.

Мадрид до Марсилия през Барселона с Ренфе (започва в средата на 2023 г.)

Испанската държавна железопътна мрежа е готова да пусне нови високоскоростни AVE услуги до Франция през 2023 г. Очаква се влаковете първоначално да се движат през алтернативни дни, но по-късно ще бъдат увеличени до два пъти на ден.

Барселона до Лион през Монпелие и Ним с Ренфе (средата на 2023 г.)

Планът на Renfe да разшири своите влакови услуги във Франция включва още един нов маршрут, който трябва да стартира по-късно тази година между Барселона и Лион.

Други маршрути до Париж се очакват до края на годината.

Влакът София-Истанбул потегля днес, ето какви са цените на билетите

Влакът София-Истанбул потегля днес, ето какви са цените на билетите

Станцията за пристигане е Истанбул Халкали, която се намира на 25 километра извън историческия център на града

Любляна до Будапеща с унгарските железници

Пуснат през декември 2021 г. влакът на унгарските железници от Любляна, Словения до Будапеща, Унгария, минава през Грац в Австрия за живописно пътуване. Пътуването отнема 7,5 часа, а цените започват от €16 в едната посока.

Стокхолм до Хамбург със SJ EuroNight

Пуснат през септември 2022 г., нощният влак Стокхолм Централен до Хамбург-Алтона се захранва от възобновяема енергия. Тръгва всеки ден в 17:30 ч. и пристига в 6:30 ч. сутринта, като по пътя минава през Копенхаген. Най-евтиният вариант е място във вагон (от €25). Легло в общо отделение започва от €45, докато самостоятелно отделение за двама души с мивка започва от €165. Самостоятелните отделения за един до трима души се предлагат със собствен душ, тоалетна и закуска, започващи от около €205. Предлагат се и купета за влакове, подходящи за домашни любимци. В комбинация със съществуващите услуги на Eurostar и Deutsche Bahn, услугата може да се използва и за пътуване от Лондон до Стокхолм за по-малко от 24 часа.

Цюрих до Рим с Nightjet

На пресконференция през 2020 г. Nightjet обяви, че ще пусне нов нощен влак между Цюрих и Рим през зимата на 2022 г. Остава да видим дали плановете ще се осъществят по график. В момента единствените маршрути на оператора в Рим включват Виена, Залцбург, Филах и Мюнхен.

Лондон до Бордо с HS1 (приблизително 2026 г.)

Обединеното кралство High Speed ​​​​1 (HS1), което управлява железопътната линия на тунела под Ламанша, се подготвя да пусне нов маршрут от Лондон до Бордо. В момента пътниците трябва да преминат през Париж, за да стигнат до френския винен регион, като времето за пътуване е почти шест часа. Новата линия ще заобикаля столицата и ще намали времето за пътуване до около пет часа.

Едно от най-добрите пътувания в света: колко струва билетът за влака София - Истанбул?

Едно от най-добрите пътувания в света: колко струва билетът за влака София - Истанбул?

Влакът София-Истанбул в класация на Lonely Planet за 2023 година

Влакът София-Истанбул

Влакът София-Истанбул пътува всеки ден, като дестинацията е с продължителност 11 часа. Билетите за влакове започват от 29 евро, пише в информационния портал rail.cc.

Часът на заминаване в София е 18:30, а часът на пристигане в Истанбул е 05:30. Цената на билета е 19 евро плюс добавка от 10 евро за кушетка с 4 места или 15 евро за спалня с 2 легла. Частното спално отделение за един пътник е 28 евро плюс добавка от 35 евро. В средата на нощта на границата трябва да излезете от влака с целия си багаж и да го поставите през рентгенов апарат.

Източник: Еuronews