Броени месеци остават до най-голямото събитие във футболния свят - Световното първенство 2022. Шампионатът в Катар ще бъде първият "зимен" в историята и ще се проведе между 21 ноември и 18 декември.

През 2010 г. FIFA обяви, че най-големият футболен спектакъл в света ще се проведе в Катар за първи път, оттогава Световното първенство през 2022 г. е затънало в противоречия.

От обвинения в подкупи и нарушения на човешките права до бюджетни проблеми, турнирът накара мнозина да критикуват FIFA за възнаграждението за проблематичното поведение на близкоизточната страна.

Катар определи кандидатурата си като "смел залог", който може да докара световния футбол в Персийския залив и го обезпечи с инфраструктурен пакет от над 200 милиарда долара.

Малко по-рано, през 2008 г., Катар обяви своя проект за национална визия на Катар до 2030-а, която да превърне страната в "напреднало общество, способно да поддържа своето развитие и да осигури висок стандарт на живот на своите хора". Като една от основите на тази цел беше определен спортът.

Домакинът на следващото Световно първенство по футбол Катар намали цената на бирата с 30%

Домакинът на следващото Световно първенство по футбол Катар намали цената на бирата с 30%

Промяната идва след двойно увеличение в началото на годината

Страната направи успешни оферти и стана домакин на Азиатската купа на АФК през 2011 г. и на Арабските игри. Катар също така заяви своето присъствие в европейския футбол. Qatar Airways плати $163 милиона за спонсориране на екипите на ФК Барселона през 2010 г., а преките инвестиции в Пари Сен Жермен чрез Qatari Travel Authority възлизат на общо над $1.08 милиарда.

Много хубаво не е на хубаво

След като прахът около тези вложения се уталожи над кандидатурата на Катар за домакин на Световното първенство надвиснаха обвинения за финансова спекула.

През 2011 г. бившият вицепрезидент на FIFA Джак Уорнър оповести имейли, в които се твърди, че Катар (по-специално президентът на АФК Мохамед бин Хамам) е "купил" правата, за да спечели офертата.

През 2014 г. The Sunday Times съобщи, че Мохамед бин Хамам е платил $5 милиона на хора, от които зависи домакинството на Катар.

Единствените хора в Италия, които очакват с нетърпение Световното първенство по футбол

Единствените хора в Италия, които очакват с нетърпение Световното първенство по футбол

Компанията Panini преживява истински разцвет винаги, когато има Мондиал

През 2014 г. FIFA, управлявана тогава от Сеп Блатер, "изчисти" името на Катар от предполагаемите нарушения. През 2015 г. обаче Блатер подаде оставка от поста си на фона на официално наказателно разследване от швейцарски служители за кандидатурите за Световно първенство през 2018 и 2022 г.

През 2019 г. Sunday Times съобщи, че FIFA ще получи $880 милиона на два транша от Ал Джазира, ако оферта бъде приета.

През 2020 г. Министерството на правосъдието на САЩ официално обвини трима южноамерикански служители в получаване на подкупи, за да осигурят гласове за Катар.

Властите на Катар отрекоха да са извършили неправомерни действия, след като кандидатурата им беше одобрена.

Когато една нация бъде одобрена за домакин на голямо спортно събитие като Олимпийските игри или Световната купа, финансиране почти винаги се оказва проблем. Това важи дори в случаите на съществуваща инфраструктура, но още повече, когато се изисква изграждане на такава.

Стадион Халифа ще бъде домакин на Катар 2022 FIFA World

Източник: Getty images

Стадион Халифа ще бъде домакин на Катар 2022 FIFA World

Какви са били разходите за Световната купа до този момент:

  • САЩ 1994: $500 милиона
  • Франция 1998: $2.3 милиарда 
  • Япония 2002: $7 милиарда 
  • Германия 2006: $4.3 милиарда 
  • Южна Африка 2010: $3.6 милиарда 
  • Бразилия 2014: 15 милиарда 
  • Русия 2018: $11.6 милиарда 
  • Катар 2022: $220 милиарда

Разходите, свързани с новите стадиони на Катар, са в диапазона от $6.5 милиарда до $10 милиарда - значително увеличениe спрямо предложените $4 милиарда в първоначалната оферта.

Русия затваря десетки заводи заради Световното първенство

Русия затваря десетки заводи заради Световното първенство

Антитерористичните мерки ще струват скъпо на руския бизнес

Голяма част от разходите за инфраструктура, приписвани на Световното първенство по футбол, са част от по-широкия план на страната да изгради център с хотели, усъвършенстван подземен транспорт, стадиони и летища. Въпреки че Световното първенство по футбол стимулира тези проекти, те са до голяма степен инвестиции в дългосрочен план.

Експлоатация на труда

Катар e обвиняванa в нарушения на човешките права, по време на изграждането на необходимата инфраструктура за домакинството на Световното първенство.

Според правозащитната организация Amnesty International в страната има 1.7 милиона работници мигранти, което представлява над 90% от работната сила при население от 2.9 милиона.

Снимка 571012

Източник: Getty images

От началото на строителството има призиви за подобряване на условията както за местни, така и за чуждестранни работници. Още през 2013 г. Amnesty International призова за разследване.

От 2017 г. правителството прие ново законодателство, насочено към облагодетелстване на работниците мигранти, с което създаде комисии по трудови спорове, а също и фонд за подпомагане и осигуряване на работниците.

През 2018 г. Катар сложи край на изискването за "разрешение за излизане" за повечето работници, което означава, че хората вече могат да напускат страната без разрешението на своя работодател. През 2020 г. беше съобщено, че правителството на Катар ще изплаща пълни заплати на работниците в светлината на пандемията и карантинните мерки.

Кой печели най-много от европейското първенство по футбол?

Кой печели най-много от европейското първенство по футбол?

Списъкът е дълъг

Изследванията на Amnesty International показват, че злоупотребите в сектор сигурност, служители, от който ще бъдат все по-търсени по време на Световното първенство по футбол, остават разпространени. Докладът сочи, че охранителите, които са били интервюирани от Amnesty, "знаят, че техните работодатели нарушават закона, но се чувстват безсилни да се защитят".