Приходите от премиите, които клиентите плащат, за да получат застраховка, не са намалели през пандемичната 2020 година независимо от целия срив на индустрията, която ползва застраховки. В същото време са намалели разходите за изплатени суми по щети, което обяснимо предвид пандемията, коментира финансовият анализатор Петър Илиев в студиото на предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Успех за застрахователните компании е, че приходите от премиите не са намалели. Очаквах лоши резултати в приходите на застрахователите от основния бизнес в България, който е 68-70% от моторните превозни средства, но това не се случи, тъй като дори блокиранията не спират хората да пътуват", заяви той. По думите му това е и в основата на бързото разпространение на заразата.

"Не можем да видим кои точно застраховки растат, тъй като в статистиката на БНБ има включени играчи- клоновете на чуждестранните застрахователните компании в България, които не са включени в общата статистика на КФН за брутния премиен приход на застрахователите", посочи Илиев/

Застраховки за туризма

По думите на Илиев те са паднали с 50%, но когато когато един застрахователен продукт формира 1% от печалбата, това не се отразява значително.

"В официалните данни не може да се види колко застраховки са плащали туроператорите, за да прикрият рисковете си, тъй като те се оплакват, че бизнесът им е приключил", заяви той. "Когато една индустрия твърди, че дава 10% от БВП на страната, би трябвало да дава поне 5% от брутния премиен приход на застрахователите, за да гарантира сигурност на клиентите си".

По думите му, когато през 2015 година се приема директивата, свързана с туроператорските услуги, която изисква промени в Закона за туризма, те се обсъждат надълго и нашироко и се поставя въпроса за необходимост от създаване на гаранционен фонд на туроператорите, което в крайна сметка не е направено.

"През февруари те поискаха правителството да им отпусне 69 милиона лева, за да създадат този фонд, или парите на данъкоплатците да отидат, за да покрият това, което те не са свършили", казва Илиев.