Катар е държава близо 10 пъти по-малка по територия от България. Тя обаче е най-богатата държава на глава от населението, като само през последните два месеца направи мащабни инвестиции в най-големият производител на птиче месо в Турция, в руският петролен гигант "Роснефт" и в британската газова компания National Grid.

Вложенията в корпорациите са направени от Катарския инвестиционен фонд (QIA), създаден през 2005 година. От тогава страната е натрупала 335 милиарда долара активи, което прави държавният инвестиционен фонд 14-ти по големина в света, пише Bloomberg.

Фондът е най-големият инвеститор на фондовия пазар в страната, като има мажоритарен дял в националната банка и в телекомуникационния лидер Ooredoo QSC, който оперира в 12 държави.

Дълги години Европа е сред топ дестинациите за вложения на Катарския инвестиционен фонд, насочвани към германски автомобилопроизводители, футболни клубове и италиански модни вериги.

По време на финансовата криза Катар инвестира милиарди в банките Barclays Credit Suisse. През 2014 година властите в страната решават да "инжектират" 1,75 милиарда евро или 1,85 милиарда долара в Deutsche Bank.

Инвестиционният фонд на държавата е най-големият акционер в германския концерн Volkswagen, като държи значителен пакет от ценните книжа на Glencore. Освен това той купи парижкият футболен тим Пари Сен Жермен през 2011 година. 

Ето и част от инвестиционното портфолио на QIA:

Снимка 272445

Източник: Bloomberg.com