Илън Мъск е един от най-богатите хора на планетата. Ако прогнозата на един анализатор от Morgan Stanley се сбъдне, той може да стане и първият трилионер в света.

Според Адам Джонас, Мъск може да бъде първият, който ще достигне статут на трилионер, но не заради Tesla, а заради космическата му компания SpaceX.

Но SpaceX е само част от бизнеса на Мъск. През последните пет десетилетия той става главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, основател на The Boring Company, съосновател на OpenAI и Neuralink. Междувременно работи неуморно върху дългосрочната си цел:колонизиране на Марс.

За да стигне до тук обаче Мъск е имал не едно препятствие. Той почти фалира на няколко пъти през кариерата си.

Ето как той се превръща в една от най-обичаните, но и противоречиви фигури в света на бизнеса.

Мъск е роден на 28 юни 1971 г. в Претория, в Южна Африка. През 1983 г., когато е само на 12-години, той продава играта "Blastar" на компютърно списание за 500 долара.

След като завършва гимназия, Мъск се премества в Канада с майка си, сестра си и брат си Кимбъл, където учи две години в Университета на Куинс в Кингстън, Онтарио. Все пак завършва обучението си в Университета в Пенсилвания, където учи физика и икономика.

Morgan Stanley:  SpaceX може да превърне Мъск в трилионер

Morgan Stanley: SpaceX може да превърне Мъск в трилионер

Анализатор от банката прогнозира оценка от 200 милиарда долара за SpaceX

Интересен факт е, че докато учи в университета в Пенсилвания, Мъск и негов състудент наемат къща с 10 спални и я превръщат в нощен клуб. Този ход се счита за един от първите експерименти на милиардера в предприемачеството.

По късно, заедно с брат си Кимбъл, Мъск основава Zip2. Група инвеститори от Силиконовата долина помагат за финансирането на компанията, която предоставя софтуер за онлайн градски справочник за вестници като The New York Times и Chicago Tribune.

Упоритата работа се изплаща, когато Compaq купува Zip2 в сделка на стойност 341 милиона долара в брой и акции, което носи на Мъск 22 милиона долара.

През 1999 г.Мъск основава X.com - компания за онлайн банкиране. Той инвестира 10 милиона долара от парите, които печели от продажбата на Zip2. След близо година X.com се слива с Confinity и се превръща в PayPal.

Мъск е избран за главен изпълнителен директор на PayPal, но това не продължава дълго. Бордът на PayPal го уволнява, докато Мъск е в отпуск. "Това е проблемът с почивките", шегува се Мъск няколко години по-късно в интервю за Fortune.

eBay купува PayPal в края на 2002 г. и като най-голям акционер на PayPal, Мъск печели 165 милиона долара.

Имало ли е в историята по-богати хора от Джеф Безос и Илон Мъск?

Имало ли е в историята по-богати хора от Джеф Безос и Илон Мъск?

И кои са те

Tesla и SpaceX

В началото на 2002 г. Мъск основа компанията, която ще бъде известна като Space Exploration Technologies или SpaceX, със 100 милиона долара от парите от продажбата на PayPal. Целта му е да предлага евтини полети в Космоса. Разбира се, дългосрочната цел на SpaceX е колонизиране на Марс.

Освен със SpaceX обаче, Мъск има и доста работа на Земята. През 2004 г. той прави първата си инвестиция в Tesla. Мъск има активна роля в разработването на първата си кола Roadster. Тя е изцяло електрическа и дебютира през 2006 г., когато Мъск е председател на Tesla. Сега той е главен изпълнителен директор.

През 2008 г. настъпват трудни времена за компанията за производство на електромобили. Финансовата криза сериозно ограничава възможностите на Telsa и Мъск лично спасява компанията си от фалит, като инвестира 40 милиона долара в Tesla и заема на компанията още 40 милиона долара. Неслучайно същата година той бе назначен за главен изпълнителен директор на компанията.

Той описва 2008 г. като най-лошата година в живота си. "Tesla продължаваше да губи пари, а SpaceX имаше проблеми с изстрелването на ракетата Falcon 1", казва той.

До края на 2015 г. SpaceX реализира 24 изстрелвания на ракети, като някои от тях мисиите снабдят с провизии Международната космическа станция.

Безос, Арно или Мъск: Кой всъщност е най-богатият човек в света?

Безос, Арно или Мъск: Кой всъщност е най-богатият човек в света?

Според Forbes и Bloomberg

Въпреки че притежаваше и завидно портфолио от недвижими имоти, преди две години милиардерът обяви, че не му трябва собствено жилище и ще продаде почти всичките си физически притежания. Оттогава се появиха съобщения, че е продал няколко от своите имоти в Калифорния.

В края на 2020 г. Мъск обяви, че се е преместил в Тексас. Той обяви и че има намерение да създаде град около стартовите съоръжения на SpaceX, наречен "Starbase".

Мъск надмина Безос и стана най-богатият човек в света. Благодарение на ръста на акциите на Tesla, Мъск има богатство на стойност от 242 милиарда долара, което го прави най-богатият човек в света. След него са Марк Зукърбърг, Бил Гейтс, Бернар Арно и Безос.

Мъск: Tesla иска да започне производството в новата Gigafactory преди края на годината

Мъск: Tesla иска да започне производството в новата Gigafactory преди края на годината

Tesla все още чака окончателно одобрение за централата