В края на миналия месец французинът Бернар Арно успя да се изкачи до позицията на най-богатия човек в света, отнемайки короната на основателят на Amazon Джеф Безос.

Това се случи след като акциите на онлайн гиганта изгубиха 7,6% от стойността си, което коства 13,9 милиарда долара от богатството на Безос. Тогава Арно се оказа с 500 милиона долара пред американския предприемач с общо нетно състояние от близо 193 милиарда долара.

Според последните изчисления на Forbes обаче към днешна дата Безос е успял да си върне първата позиция. Новото разместване идва, след като в сряда акциите на Amazon са поевтинели с 1,3 на сто, но в същото време тези на холдинга LVMH на Арно са поевтинели с 5,2 на сто. Така нетното богатство на французина е спаднало с 9,9 милиарда долара.

Така към четвъртък сутринта преди отварянето на борсите в САЩ Джеф Безос е на първо място по богатство със 185,9 милиарда долара, следван от Илън Мъск със 180,5 милиарда долара и чак след тях идва Бернар Арно със 173,8 милиарда долара.

Бернар Арно отново изпревари Безос като най-богат човек в света

Най-заможният европеец отново изпревари Безос като най-богат човек в света

Той завърши седмицата с $500 млн. повече

Най-богатият европеец и преди юли на няколко пъти изпреварваше Безос като най-заможният милиардер в света. За последно двамата си размениха местата за кратко през май и юни. От друга страна през януари Илън Мъск изпревари Безос след рали на акциите на Tesla.

Всъщност, според класацията на Bloomberg Billionaires Index именно основателят на автомобилния производител отново е начело. Причина за разминаването между данните на Forbes и Bloomberg е различната методология, по която двете издания изчисляват богатството на милиардерите. При първото издание промените се отчитат всеки ден след отварянето на съответния фондов пазар, а при второто - всеки ден след края на борсовата търговия в Ню Йорк.

Изчисленията на второто сочат, че в момента Илън Мъск води пред Безос с 1 милиард долара. Той разполага с общо 188 милиарда долара след добавянето на 5,7 милиарда долара към богатството си. Създателят на Amazon е втори, а Бернар Арно се нарежда след него със 168 милиарда долара.